Van het dek naar de catwalk: Fashion Ahoy!
Door FashionUnited
bezig met laden...
Zoals we allemaal weten leidde dat in het geval van Humberto Tan uiteindelijk tot de titel ‘Bestgeklede Nederlander’ en de oprichting van een eigen kledinglijn. Het is een mooi voorbeeld van hoe maritieme kleding kan inspireren op het gebied van mode. Meer voorbeelden zijn te zien op de tentoonstelling Fashion Ahoy! die het museum heeft ingericht. Onder leiding van projectleider Rinske Jurgens zijn er uiteindelijk meer dan veertig couturestukken bijeengebracht en tentoongesteld tussen witte mistgordijnen en dikke touwen en robuuste kettingen op een tapijt voorzien van realistische waterprint.
Maar de tentoonstelling bevat niet alleen topstukken van modehuizen als Yves Saint Laurent, Rykiel, Kenzo, en Jeroen van Tuyl. Het maritiem museum zou het maritiem museum niet zijn als er niet ook puur maritieme kledingstukken te zien zouden zijn. Ook daarvoor zijn bijzondere stukken binnengehaald; neem bijvoorbeeld het matrozenpakje van de kleine Engelse kroonprins Albert Edward uit 1846. “Het kostte wel wat moeite om het hier te krijgen, want in Engeland geldt het als nationaal erfgoed,” vertelt conservator Sjoerd De Meer. Ook bijzonder: het uniform dat prins Willem-Alexander van Oranje draagt tijdens officiële gelegenheden; het kostuum van commandeur bij de Koninklijke Marine.
Aanleiding voor de modetentoonstelling was de wens dat het museum koestert om zich te richten op hedendaagse thema. Eerder werd er al een tentoonstelling georganiseerd rond het thema ‘Mekka’. Tijdens het samenstellen van de tentoonstelling merkte Rinske Jurgens dat er veel mode is die in aanmerking komt voor een tentoonstelling in het Maritiem Museum: “Als het aan mij ligt, komt er over twee jaar een Fashion Ahoy 2,” zegt ze. Fashion Ahoy deel 1 is te zien tot en met 13 maart 2011.
Foto: Francisco van Benthum voorjaar/zomer 2007
Cultuur
fashion ahoy
maritiem museum