• Home
  • V1
  • Leads
  • Verenigde Naties en mode-industrie bestrijden armoede

Verenigde Naties en mode-industrie bestrijden armoede

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De Verenigde Naties en de mode-industrie hebben een pact gesloten om gezamenlijk armoede te bestrijden en hulp te bieden aan miljoenen vrouwen en kinderen wereldwijd via Fashion for Development (F4D). Door nieuwe modebedrijven en

ondernemingskansen te creëren in ontwikkelingslanden hopen zij bij te dragen aan het behalen van de Millennieumdoelen die zijn opgesteld om voor 2015 belangrijke vooruitgang te boeken op het gebied van armoedebestrijding, gendergelijkheid, onderwijs, gezondheid en milieu.

F4D

maakt gebruik van de kracht van de mode-industrie om creatieve strategieën te ontwikkelen voor duurzame economische groei en wil op die manier onafhankelijkheid van gemeenschappen wereldwijd realiseren. De Verenigde Naties heeft samen met prominente figuren uit de mode-industrie, waaronder Franca Sozzanni, de invloedrijke hoofdredactrice van de Italiaanse Vogue, afgesproken om het internationale modeplatform te steunen.

Een van de belangrijkste problemen die de partijen willen aanpakken zijn de landbouwsubsidies in eerstewereldlanden. Uit onderzoek van de Fairtrade Foundation blijkt dat katoenboeren in West-Afrika jaarlijks 250 miljoen dollar aan inkomen mislopen door het huidige systeem van landbouwsubsidies. De Verenigde Staten geven jaarlijks 3 tot 4 miljard dollar subsidie aan hun eigen katoensector, waardoor duur geproduceerde katoen kunstmatig in de markt gehouden wordt en de mondiale katoenprijs naar beneden wordt gedrukt.

In totaal hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten hun katoenboeren de afgelopen negen jaar 31,45 miljard dollar geschonken. Doordat de landen kunstmatig de mondiale katoenprijs drukken, maken ze het West-Afrikaanse boeren onmogelijk om de kosten van hun levensonderhoud te dekken, laat staan om uit armoede te komen.

In Ghana, Nigeria en Botswana zijn inmiddels al F4D-projecten onderweg. De organisatie is bezig om kapitaal te verwerven om nieuwe fabrieken te kunnen openen, lokale ambachtslieden op te leiden en samen te werken met gevestigde ontwerpers om de productiekwaliteit in Afrika te verbeteren. Zo reisde modeontwerper Roberto Cavalli onlangs af naar Afrika om de mogelijkheden voor produceren in het continent te bekijken. Door te investeren in de ontwikkeling van modebedrijven, begeleiding en onderwijs moet kwaliteitskleding in de toekomst winstgevend geproduceerd kunnen worden in Afrika. “Het is belangrijk dat we laten zien dat Afrika kan produceren, net als China,” aldus Sozzanni.

f4d
fashion for development
United Nations
Verenigde Naties