• Home
  • V1
  • Leads
  • Verven met CO2 in plaats van water

Verven met CO2 in plaats van water

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Een machine die textiel verft zonder gebruik te maken van water en chemicalieën heeft de Herman Wijffels Innovatieprijs 2009 gewonnen. De Nederlandse vinding verft stof met behulp van CO2 (koolstofdioxide) en dat is niet alleen veel

milieuvriendelijker dan de reguliere methode, maar ook een stuk goedkoper. Volgens Reinier Mommaal, directeur en mede-oprichter van DyeCoo Textile Systems in Weesp dat de machine heeft ontwikkeld, wordt het verfproces er zelfs 35 tot 50 procent goedkoper mee.

Het voordeel wordt behaald doordat de verfmachine sneller is, minder energie verbruikt en ook veel minder kleurstof nodig heeft. Mommaal: "Wanneer je textiel met water verft wordt bijna 40 procent van de kleurstof weggespoeld. Met de CO2 machine is de fixatie 98 procent. De resterende 2 procent wordt opgevangen en hergebruikt." Uiteraard is de machine in de aanschaf wel duurder, zo'n 500.000 euro voor de CO2 verfmachine versus 150.000 euro voor een reguliere, maar volgens Mommaal is dat snel terugverdiend, omdat de CO2 machine de verftijd met de helft bekort. "Bovendien is geen water en veel minder elektriciteit nodig."

Belangrijker dan de financiele zijn echter de ecologische voordelen van het apparaat. Een reguliere verfmachine verbruikt voor één kilo textiel zo'n 100 tot 150 liter water. Water dat daarna niet meer te herbruiken is. De CO2 machine gebruikt géén water maar de afvalstof koolstofdioxide (een van de belangrijkste veroorzakers van het broeikaseffect) waarvoor verder nog nauwelijks toepassingen zijn. De DyeCoo machine verhit de koolstofdioxide onder druk tot 120 graden celsius, waardoor de CO2 een vloeistofachtige dichtheid krijgt. Kleurstof wordt toegevoegd en vervolgens kan stof worden gekleurd op een manier die lijkt op het kleurproces met water. De machine kan in één keer zo'n 150 tot 250 kilo textiel aan. Rivieren van vervuild, gekleurd water behoren daarmee voorgoed tot het verleden.

"Er is al veel belangstelling uit de textielwereld," vertelt Mommaal, "ook heeft zich een aantal mode- en sportmerken gemeld." Het duurt echter nog drie tot vijf jaar voordat DyeCoo de verfmachine commercieel kan gaan produceren. Over drie maanden gaat het prototype naar een partnerbedrijf in Thailand. "Dat is een grote textielproducent voor de sportindustrie die levert aan bekende merken als Adidas, Puma en Nike." Mommaal wil het apparaat vooral in textielproducerende landen in Azië gaan verkopen. "De waterbesparende factor is in die landen zeer belangrijk." De 50.000 euro prijzengeld die DyeCoo met de Wijffelsprijs heeft gewonnen zal worden gebruikt om extra patenten aan te vragen om de technologie te beschermen, zodat andere bedrijven in de toekomst niet met de techniek aan de haal kunnen gaan.

DyeCoo
Textiel