• Home
  • V1
  • Leads
  • Verwarring over januari editie Bread & Butter

Verwarring over januari editie Bread & Butter

bezig met laden...

Leads

Wel of niet afgelast? Een bericht in het Duitse vakblad Sportswear International heeft vanmorgen verwarring veroorzaakt over het voortbestaan van de Berlijnse vakbeurs Bread & Butter. Sportswear International meldde aan het einde van de ochtend dat de januari editie van de beurs

is afgezegd. Een half uur later meldde het Britse vakblad Drapers precies het tegenovergestelde: 'Bread & Butter ontkent het nieuws, de beurs gaat gewoon door'.

Sportswear International baseert het nieuws op twee anonieme bronnen. Volgens het bericht heeft

de salesafdeling van de beurs woensdagavond opdracht gekregen om contact op te nemen met exposanten. Drapers laat weten contact te hebben gehad met de beursorganisatie zelf die het bericht tegenspreekt. Inmiddels is het nieuws breed opgepikt in de internationale vakmedia. De beursorganisatie zelf zwijgt en is telefonisch niet bereikbaar.

Onduidelijk of Bread & Butter is afgezegd

De Berlijnse vakbeurs heeft de schijn tegen. Directeur Karl-Heinz Müller heeft inmiddels een reputatie opgebouwd met grote plannen die kort daarop worden geannuleerd. Vorig jaar verbaasde hij vriend en vijand met de aankondiging consumenten op het vakevenement te willen toelaten. Het plan leidde tot heftige discussies in de modebranche. Voor Müller leek het allemaal heel logisch om consumenten de nieuwste collecties te laten zien, maar volgens een groot aantal exposanten bracht dat extra kosten met zich mee. "De reacties varieerden van totale euforie tot complete afwijzing." Twee maanden na de aankondiging werd het plan geannuleerd.

Afgelopen zomer kwam weer een grote aankondiging die met veel tamtam en een persconferentie op locatie werd gebracht: Bread & Butter zou de aankomende wintereditie in januari 2015 van Berlijn verhuizen naar Barcelona. Geweldig nieuws voor de Spaanse stad die zich al zat te verheugen op de grote instroom van bezoekers. Maar helaas, het feest ging niet door. Krap twee maanden later moest Müller de plannen voor Barcelona ook afzeggen.

Sindsdien wordt Müller door branchegenoten een stuk minder serieus genomen. De jeansman die van Bread & Butter een wereldsucces maakte is van zijn voetstuk gevallen. In eigen land worden zijn plannen zelfs een beetje belachelijk gemaakt. Men heeft de indruk dat Müller zich meer door zijn persoonlijke voorkeuren laat leiden dan dat hij het beste voorheeft met zijn exposanten.

Begin deze week werd bekend dat de januari editie van Bread & Butter fors moest inkrimpen en dat de vijf hallen zouden worden teruggebracht naar een. Nu gaat het gerucht dat dat nieuws opnieuw tot een exodus van exposanten heeft geleid.

UPDATE_ Von Dutch CEO Olivier Mercier heeft de annulering van Bread & Butter bevestigd tegen FashionUnited.uk. "Het is zeker. Het gaat niet door," zegt hij. "We zijn al maanden met de beursorganisatie in gesprek en het rommelt al geruime tijd. Toen onze Europese licentiehouder Newtex een tweede stand aanvroeg voor de aankomende editie en de organisatie afwachtend reageerde, voelden we nattigheid."

Volgens Mercier heeft het gedoe rond de verhuizing naar Barcelona voor veel merken de doorslag gegeven. "Dat heeft bij velen een slechte indruk achtergelaten. Als de organisatie van de grootste vakbeurs van Europa al niet weet wat ze moeten doen, dan wordt het wel heel lastig."

Ondertussen heeft Muller ook kort gereageerd, zie: Karl-Heinz Müller reageert op Bread & Butter nieuws
Bread Butter
Scroll down to read more