• Home
  • V1
  • Leads
  • Winkeliers vaak slecht beveiligd

Winkeliers vaak slecht beveiligd

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

De beeldkwaliteit van de helft van alle bewakingscamera's in winkels is zó slecht dat de politie er niets aan heeft. Dat zegt Leo Dortland van de politie Flevoland. Een paar eenvoudige ingrepen kan echter al helpen om potentiële overvallers de lust te ontnemen.

De politie Flevoland heeft een speciaal antiovervallenteam opgericht om het aantal overvallen terug te dringen. Reden daarvoor was de hoeveelheid winkels die in 2008 werd overvallen: 97 in totaal. De bevindingen van dat team zijn zowel beangstigend als hoopgevend. Enerzijds bleek namelijk dat de goede bedoelingen van winkeliers zich te wapenen tegen overvallen vaak te amateuristisch zijn van opzet, waardoor ze niet of nauwelijks helpen. Anderzijds merkte het onderzoeksteam op dat winkeleigenaren die de beveiliging serieus hebben aangepakt nauwelijks slachtoffer zijn van overvallers.

"De meeste overvallen zijn impulsieve acties," legt Dortland uit. "Verreweg de meeste daders vallen in de leeftijdscategorie van tussen de vijftien en twintig jaar. Straatroof en overvallen zijn voor deze jongeren vaak het begin van een criminele carrière. Dat is een landelijke tendens." Die impuls kan veelal eenvoudig de kop ingedrukt worden door prikkels weg te nemen: "Als een winkel er niet uitziet als een makkelijk doelwit, dan komt de gedachte aan een overval niet zo snel in deze jongeren op," legt Dortland uit. "Dus laat zien dat de winkel beveiligd is en zorg ervoor dat er altijd weinig geld in de kassa zit. Tweehonderd euro is eigenlijk al te veel."

Het aantal overvallen is in Nederland in 2008 toegenomen tot 2.090 in de eerste 11 maanden. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode in 2007. Van 2003 tot 2007 nam het aantal overvallen juist af.

Hoewel winkeliers volgens het Platform Detailhandel de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd in beveiliging, valt er nog wel het een en ander te verbeteren, zegt Dortland: "Neem bijvoorbeeld de camera's. Veel bewakingsbeelden zijn korrelig omdat er een te lage resolutie is gebruikt, of omdat de gebruikte software niet aansluit bij de verschillende softwareprogramma's die de politie gebruikt. Soms zijn ze te hoog opgehangen, zodat je de gezichten van de daders niet kunt zien. Of er wordt recht tegen de zon in gefilmd, waardoor er alleen een silhouet zichtbaar is." Verder gaat er soms beeld verloren doordat winkeliers niet weten hoe het systeem werkt.

Hoewel Dortland benadrukt dat winkelbeveiliging niet de taak van de politie is, wil hij nog wel wat adviezen geven: De beste plek voor een camera is op ooghoogte. Bij de kassa en bij de uitgang. Omdat veel daders worden herkend aan hun houding en motoriek is het beter om doorlopende opnames te maken in plaats van een reeks foto's.

www.politie.nl

criminaliteit