WNF in actie tegen katoenproductie
bezig met laden...
De gemiddelde Nederlander verbruikt gemiddeld 2,3 miljoen liter water per jaar. Daarvan is 11 procent van eigen bodem. De overige 89 procent verbruiken we in het buitenland door de waterbehoefte van de producten die we importeren. Dat blijkt uit de zogenaamde 'watervoetafdruk' die het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor ons land berekende, in samenwerking met de Universiteit Twente.
Het aardoppervlak bestaat voor 70 procent uit water, maar slechts 3 procent daarvan is zoet. Nederlanders gebruiken per jaar bijna twee keer zoveel water als de gemiddelde wereldburger. Voor bedrijven is het dreigende watertekort volgens WNF relevant omdat een watertekort in de toekomst kan leiden tot lagere productie of hogere kosten. Ook kan watertekort leiden tot spanningen en conflicten.
In 1992 werd 22 maart door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de dag waarop de waterproblematiek bij het brede publiek kenbaar gemaakt wordt door het organiseren van evenementen en het verspreiden van informatie over water. In Nederland organiseert Unicef, Aqua for all en het NWP jaarlijks een evenement voor overheden, organisaties, bedrijven en studenten om samen innovatieve oplossingen te bedenken voor de waterproblemen. Dit jaar is het thema van wereldwaterdag: ‘Communiceren over waterkwaliteit uitdagingen en kansen’.