Zoektocht naar duurzame modeondernemers van start
bezig met laden...
Daarna sprak Lonneke Engel (internationaal topmodel en stichter van Organice Your Life), gehuld in een groene jurk van Kentroy Yearwood. Ze werkt al jaren in de modewereld en constateert dat het veel beter kan op het gebied van duurzaamheid. Zelf draagt ze veel vintage en kleding van biologische materialen. Tijdens de wedstrijd zal zij de rol van juryvoorzitter vervullen.
Iedereen kan deelnemen aan de Green Fashion Competition, individueel of als team. Inschrijven voor de eerste ronde is mogelijk tot 13 september. Daarna worden veertig deelnemers of teams geselecteerd, die in september en oktober workshops krijgen aangeboden door AIFW. De tweede ronde bestaat uit het ontwerpen van twee outfits en het schrijven van een businessplan, waaruit blijkt hoe jouw modeonderneming kan bedragen aan het behoud van biodiversiteit. Een prestigieuze wedstrijd dus en de prijzenpot is dan ook niet niks: de hoofdprijs bedraagt maar liefst 25.000 euro en de tweede prijs 15.000 euro. Daarnaast mag de winnaar een catwalkshow geven tijdens de volgende Amsterdam Fashion Week in januari 2011.
Kentroy Yearwood laat met zijn collectie ‘Rangaku’ vast zien dat duurzame mode niet per definitie het stempel ‘stoffig’ opgedrukt hoeft te krijgen. Zijn collectie is geïnspireerd op een fictieve modeontwerper uit de zeventiende eeuw die zijn collectie ontwerpt op miniatuurpoppen. Dit pakketje poppen verdwijnt spoorloos en wordt jaren later teruggevonden. Maar de collectie gaat ook over de Rangaku beweging in Japan, oftewel de ‘Dutch Studies’ ten tijde van de Hollandse handelaren. Historie en folklore zijn dan ook duidelijk terug te zien in de collectie. Zo zijn er hoeden met een typisch Aziatisch model, gemaakt van de kokosplant. Eigenlijk zijn het plantenpotten die op de rijstvelden in Japan gebruikt worden en hier een nieuwe toepassing krijgen. Maar ook de slippers met plateauzolen van kurk verwijzen naar Azië.
Yearwood gebruikt materialen als zijde, biologisch katoen, linnen, wol van een schapenboerderij in Ierland, maar ook gerecycled papier en denim die met een natuurlijke indigo behandeld is. "Met mijn collectie wil ik laten zien dat individualiteit niet oncommercieel hoeft te zijn," vertelt Yearwood. Het is de eerste keer dat hij zijn werk in Nederland showt, meestal toont hij zijn collecties alleen in Parijs. "Ik was meteen enthousiast toen ik hoorde over de Green Fashion Competition. Het is een goed initiatief en ik ben heel benieuwd naar de inzendingen."