• Home
  • V1
  • Show
  • 2012 in beeld

2012 in beeld

bezig met laden...

Show

1. Na een emotioneel afscheid bij Jil Sander liet Raf Simons maar liefst één miljoen pioenen, guldenroede, dahlia’s, anjers, riddersporen, orchideeën en tientallen soorten rozen invliegen voor zijn debuut bij Dior. In tegenstelling tot zijn theatrale voorganger John Galliano heeft Simons een minimalistische kijk op het modehuis.
2. De Olympische Spelen in Londen draaiden om mode. Elk land trommelde de beste nationale ontwerpers op om sporters in het nieuw te steken en Britse topmodellen als Kate Moss, Naomi Campbell en Lily Cole sloten de spelen af met een modeshow.
3. Nederland kreeg een eigen Vogue. Op de eerste lentedag van het jaar onthulde hoofdredactrice Karin Swerink de eerste cover en in september vond de eerste Vogue Fashion’s Night Out in Amsterdam plaats.
4. Lidewij Edelkoort ontving het Prins Bernhard Cultuurfonds uit handen van prinses Máxima. In januari gaf hare koninklijke hoogheid al eerder acte de présence tijdens de Green Fashion Competition op Amsterdam Fashion Week.
5. Hedi Slimane nam niet alleen het hoofdontwerperschap over van Stefano Pilati bij Yves Saint Laurent, maar gaf het modehuis ook een complete restyling (logo's en naam inclusief). Als ode aan zijn meester – die de vrouw de smoking gaf – maakte Slimane model Saskia de Brauw het gezicht van de mannenlijn.
6. Isabel Marant ontketende de grootste trend van 2012: de sneakerwedges.
7. Balenciaga en Kenzo deden het succes nog eens dunnetjes over met hun sweaters.
8. First lady Michelle Obama receclyde een jurk van Michael Kors voor de verkiezingsavond, waarop manlief Barack werd herkozen als Amerikaanse president. Een ingetogen, economische keuze die werd toegejuicht door Amerikaanse media.
9. Hellen van Rees was in een klap wereldnieuws toen Lady Gaga in haar afstudeerjurk werd gespot. Ook United Nude en Irene Bussemaker beleefden dit jaar dankzij de zangeres fifteen minutes of fame.
10. Sylvie van der Vaart werd het nieuwe gezicht van Hunkemöller en speelde de hoofdrol tijdens de modeshow van het lingeriemerk in Berlijn.
11. Neerlands’ trots Iris van Herpen kreeg haar eerste solotentoonstelling in het Groninger Museum, waar ook Azzedine Alaïa te zien was.
12. 2012 was ook het jaar van bijzondere decors. Louis Vuitton spande de kroon en liet in maart een complete stoomlocomotief de catwalk oprijden.
13. Oma werd een stijlicoon dankzij modeblog Advanced Style.
14. Tientallen mannen met ontbloot bovenlijf in de Leidsestraat. Dat kon maar één ding betekenen: Abercrombie & Fitch werd geopend in Amsterdam.
15. 2012 was ook het jaar van samenwerkingen. Maison Martin Margiela voor H&M, Claes Iversen voor We Fashion, Maarten van der Horst voor Topshop. Het meest memorabel? Anna Dello Russo voor H&M, die haar collectie onthulde met het liedje en bijbehorende videoclip ‘Fashion shower’.


Meer lezen over modejaar 2012? Lees hier deel 1 van het het FashionUnited jaaroverzicht 2012 en hier deel 2.

2012