• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Curator start procedure tegen bestuur failliete House of Shoes

Curator start procedure tegen bestuur failliete House of Shoes

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het bestuur van het failliete House of Shoes wordt gedagvaard door curator Olaf Poorthuis. De curator schreef een half jaar geleden dat er sprake was van ‘onbehoorlijk bestuur’ en vroeg in zijn vorige faillissementsverslag om een reactie. Deze is er niet gekomen en daarom is Poorthuis nu een procedure gestart.

“De curator is van mening dat er sprake is van kennelijk onbehoorlijk bestuur en dat dit een belangrijke oorzaak vormt van het faillissement van de vennootschappen,” schrijft Poorthuis in zijn verslag. “De curator heeft zijn standpunt aan de bestuurders kenbaar gemaakt opdat zij hun visie kunnen geven.” Hij verwachtte medio 2016 een visie van het bestuur, maar die kwam er niet. “Een inhoudelijke reactie van de zijde van de bestuurders op het standpunt van de curator is tot op heden niet ontvangen,” schrijft de curator in het nieuwe faillissementsverslag dat hij begin maart publiceerde.

Inmiddels heeft de curator op diverse conservatoire beslagen laten leggen. De curator is van oordeel dat de bestuurders aansprakelijk zijn voor het boedeltekort in de faillissementen, althans dat zij aansprakelijk zijn voor de schade. Het boedeltekort bedraagt voorlopig een totaalbedrag van 8,2 miljoen euro. Dat bedrag staat overigens nog niet vast, want de bestuurders hebben nog niet gereageerd op de schuldenlast zoals deze is vastgesteld door de curator.

Inmiddels hebben de gedagvaarde bestuurders een advocaat in de arm genomen. Op 5 april moet er een reactie zijn ingediend, schrijft Poorthuis.

Bestuur failliete House of Shoes gedagvaard door curator

Eerder liet het bestuur weten ‘dat het ondanks grote inspanningen en dito investeringen niet gelukt is om de exploitatie van de 22 winkels in de teruglopende retailbranche rendabel te krijgen’. Daar zouden de hoge huren en dalende verkoop debet aan zijn geweest. Omdat investeerders kredieten zouden hebben teruggetrokken en rekeningen zouden blokkeren, kon er niet meer aan lopende verplichtingen voldaan worden en waren er niet voldoende middelen om nieuwe collecties in te kopen.

De Nederlandse schoenenketen House of Shoes, met hoofdkantoor in Nieuwkuijk, werd in januari 2015 failliet verklaard. Het bedrijf had toen 27 winkels, verspreid door Nederland. Het was niet voor het eerst dat House of Shoes in de problemen kwam. In oktober 2012 ging het bedrijf ook failliet. Toen had de schoenenketen 41 winkels. In januari 2013 maakte het bedrijf een doorstart met 22 filialen. Van een tweede doorstart kwam het de laatste keer echter niet; de boedel beschikte vanwege de splitsing in meerdere vennootschappen niet meer over de volledige onderneming. Het was tevens niet duidelijk wie de eigenaar van de voorraden was.

Beeld: Pexels.com

House of Shoes