• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Structuur onderneming House of Shoes maakt doorstart moeilijk

Structuur onderneming House of Shoes maakt doorstart moeilijk

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

Diverse partijen zien nog brood in het voor de tweede keer failliet verklaarde House of Shoes. Volgens curator Olaf Poorthuis van Van Iersel Luchtman Advocaten maakt de splitsing van de onderneming, over verschillende vennootschappen, het echter nagenoeg onmogelijk om een doorstart te realiseren voor de schoenenketen. De boedel beschikt immers niet over de volledige onderneming.

Wat een doorstart ook bemoeilijkt: er is discussie ontstaan over de voorraad. Dat schrijft Poorthuis in het eerste faillissementsverslag. De curator heeft van de bestuurders en het personeel drie verschillende voorraadlijsten overhandigd gekregen, waarop de volledige voorraad zou moeten staan. Zo is er een lijst waarop staat dat er 46.000 paar schoenen moeten zijn, maar die lijst klopt volgens Poorthuis sowieso niet. Daarnaast zijn er twee lijsten waarop staan dat er 22.000 en 28.000 paar schoenen zijn. De bestuurders konden deze verschillen niet verklaren.

De curator heeft het personeel gevraagd om in alle winkels de daadwerkelijke aanwezige voorraad te tellen. Op basis van die telling zijn er in totaal 20.582 paar schoenen op voorraad.

Ten aanzien van de aangetroffen voorraden worden door diverse partijen eigendomsrechten geclaimd. Het is daarom niet mogelijk om vanuit de failliete boedel de voorraad in een separate verkoop aan een geïnteresseerde partij over te dragen.

Doortstart House of Shoes nagenoeg onmogelijk

House of Shoes had tot de dag voor het faillissement werd uitgesproken door de rechtbank in Oost-Brabant nog 22 winkels. Volgens het bestuur is het ondanks grote inspanningen en investeringen niet gelukt om de exploitatie van deze winkels in de teruglopende retailbranche rendabel te krijgen.

Externe financiers trokken bovendien hun kredieten in. Als gevolg hiervan konden de lopende verplichtingen, zoals kosten en salarissen, niet meer worden voldaan en waren er geen middelen meer beschikbaar voor het inkopen van nieuwe collecties voor het lente- en zomerseizoen van 2015. Volgens de bestuurders was het daarom onmogelijk om de schoenenwinkels open te houden.

Tweede faillissement voor House of Shoes

Eind januari werd de Nederlandse schoenenketen House of Shoes, met hoofdkantoor in Nieuwkuijk, failliet verklaard. Het was niet voor het eerst dat House of Shoes in de problemen raakte. In oktober 2012 ging het bedrijf ook failliet. Toen had de schoenenketen 41 winkels. In januari 2013 maakte het bedrijf een doorstart met 22 filialen.

House of Shoes werd 108 jaar geleden opgericht als fabrikant van kinderschoenen. Al snel volgden schoenenwinkels door heel Nederland. In 2011 werd House of Shoes door consumenten nog verkozen tot de beste schoenenwinkel van Nederland, bij de ING Retail Jaarprijs. Het bedrijf scoorde toen hoog op de onderdelen: klantvriendelijkheid, service, sfeer en prijsniveau.

Faillissement
House of Shoes