• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Bread & Butter vraagt faillissement aan

Bread & Butter vraagt faillissement aan

Door Yasmine Esser

17 dec 2014

Beurzen

Karl-Heinz Müller, organisator van de Berlijnse modebeurs Bread & Butter, geeft nooit op. Nadat bekend werd dat de januari-editie van het mode-evenement niet door gaat, kwam hij meteen al met een nieuw idee op de proppen: een 'street guerrilla fair'. Ook nu Bread & Butter een faillissementsaanvraag heeft gedaan, gaat Müller vol goede moed door met zijn idee voor een modebeurs in de straten van Berlijn.

Müller laat in een persbericht weten dat hij genoodzaakt was om het faillissement aan te vragen van Bread & Butter GmbH & Co, vanwege de annulering van de januari-editie 2015 van de modevakbeurs in Berlin-Tempelhof. "Velen kunnen begrijpen hoe pijnlijk deze stap voor mij was, maar door wettelijke verplichtingen had ik geen andere keuze."

Bread & Butter wil door ondanks faillissement

Advocaat Christian Graf Brockdorff is aangesteld als curator. Hij gaat onderzoeken of het bedrijf een doorstart kan maken. "Ik heb bij Bread & Butter een team zeer gemotiveerde specialisten ontmoet," zegt de curator in het persbericht. "Zij hebben allemaal de wens uitgesproken om door te gaan. Daarom zullen mijn team en ik ons uiterste best doen om dit icoon van Berlijn te laten voortbestaan. Daaronder vallen ook de events in januari 2015."

Brockdorff doelt op het plan van Müller voor een 'street guerrilla fair'. De Bread & Butter-baas wil dat modelabels hun collecties voor de winter van 2016 tonen aan de Rochstraße in het Mitte district. Buiten dus. Daar zouden cateraars van de kerstmarkten voor eten en drinken kunnen zorgen.

De media reageerden sceptisch op het idee van Müller. Hij had immers wel vaker wat bedacht - een verhuizing naar Barcelona, het toestaan van consumenten op de vakbeurs – maar zijn wilde plannen werden stuk voor stuk vroegtijdig afgeblazen. Volgens Müller is er echter al redelijk wat animo voor het plan dat nu een officiële naam heeft: Bread & Butter - Back to the street. Müller: "Na het nieuws over de annulering van de beurs in januari hebben we ongelooflijk veel steun ontvangen. Daarom werken we nu aan een alternatief concept voor januari 2015."

Bread & Butter definitief niet in het voormalige vliegveld Tempelhof

Dinsdag 9 december werd bekend dat de januari-editie van Bread & Butter definitief niet doorgaat. Een week eerder gingen al geruchten rond over het annuleren van de beurs. Bread & Butter liet toen echter weten dat de beurs wel door zou gaan, maar flink zou inkrimpen. Vorige week maakte de organisatie bekend dat het evenement niet door gaat, omdat Bread & Butter onvoldoende exposanten wist te trekken.

Bread Butter
Karl-Heinz Müller