• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Denim Dudes op Kingpins: de belangrijke denim trends voor lente/zomer 2021

Denim Dudes op Kingpins: de belangrijke denim trends voor lente/zomer 2021

Door Huw Hughes

bezig met laden...

Scroll down to read more

Beurzen |TALK

De denim forecasting talk van Amy Leverton en Sam Trotman van het Britse trendvoorspellingsbureau Denim Dudes is inmiddels een vast onderdeel op het programma van Kingpins , de denim sourcing beurs die van 23 tot 24 oktober plaatsvindt in Amsterdam. De denim trends voor lente/zomer 2021? Dit zijn vier belangrijke thema’s:

Thema 1. Eco Wanderer

Duurzaamheid is niet alleen op Kingpins maar in de gehele mode-industrie een van de grootste thema’s. In lente/zomer 2021 zien we duurzaamheid terug in The Eco Wanderer, een trend die volgens de Denim Dudes gaat over de interesse in wellness en eco-mode van de bewuste consument. Kenmerkend zijn earth-friendly natuurlijke texturen, patronen en kleuren, zoals tie-dye, bloemenprints en washed looks.

The Eco Wanderer gaat over het mixen van het oude met het nieuwe. Omarm pre-moderne technologieën en hippie vibes uit het jaren 70 tijdperk, (gecombineerd) met nieuwe technologieën voor high-performance stoffen voor items met langere houdbaarheid. Natuurlijke verftechnieken voor het verkrijgen van een natuurlijke look, want de consument wordt zich steeds bewuster van de schade aan het milieu van dit proces. Het kleurenpalet is helder en op de natuur geïnspireerd, met blauwtinten, groentinten, lavendel, zonnig geel en bruine aardetinten.

Catwalkbeeld: Off-White SS20, Catwalkpictures

Techwear

Geïnspireerd door sport en vooruitgang in de moderne technologie, geeft deze vooruitstrevende trend denim een hypermoderne wending na de vierde industriële revolutie. Toekomstige stoffen en ‘survivalist’ thema's worden onderzocht - met een verschuiving naar aanpasbare ontwerpen en lichtere gewichten.

Het verhaal is speels en digitaal georiënteerd, waarbij inspiratie wordt gehaald uit de jaren 90 en 00’s stijl. Denim kan er grof en experimenteel uitzien; een digitale mismatch esthetiek, die gewaagde ontwerpen zoals Chinese drakenmotieven, vlammen en contrasterende felle kleuren, prints en texturen omarmt. Het silhouet is oversized, terwijl het kleurenpalet bestaat uit kunstmatig ogende felle kleuren gemixt met donkere tinten, zilver en grijs.

Catwalkbeeld: Off-White SS20, Catwalkpictures

Faded

Hoewel terugkijken naar de jaren 90 voor hedendaagse trends niet nieuws is, vermijdt Faded de geijkte denim iconen. Denk minder ‘Saved by the Bell’ en ‘F.R.I.E.N.D.S’ en meer aan obscure culturele referenties. Dat zorgt voor een authentieke(re) attitude. Het klassieke denim jack van ‘Tweeky Dave’, een beroemde tiener uit LA die in de jaren 90 overleed, wordt door Denim Dudes genoemd als voorbeeld. Ook wordt inspiratie gehaald uit tv-documentaires, fysieke tijdschriftbibliotheken en de archieven van opmerkelijke fotografen uit de jaren 90.

In de tegencultuurtrend zien we uit de jaren 90 geïnspireerde grunge- en skaterlooks, met losse en moeiteloze pasvormen gecombineerd met verlopen kleureffecten en hernieuwde utility-silhouetten. Boxy vormen, onafgewerkte (gerafelde) zomen en grote zakken worden populair. Het kleurenpalet bevat traditionele indigo tinten en vervaagde kleuren, evenals middentonen met onder andere rood en groen.

Catwalkbeeld: Gucci SS20, Catwalkpictures

Gentle Blues

Deze trend gaat over het deconstrueren van traditionele dresscodes gebaseerd op gender en culturele concepten. Mannen worden uitgenodigd een romantischer en eleganter modethema te ontdekken, want ‘zachte’ tailoring en comfort typeren de nieuwste mannenmode collecties. Het gaat over luxe-geïnspireerde minimalistische looks, met lounge of zelfs lome vormen, waarbij de uitstraling gekleed blijft, zoals bij luxe meets streetwear. Het kleurenpalet is een afspiegeling van de zachtere silhouetten en materialen. Speelse en zachte indigo’s, neutrale pastels en verbleekte tinten met een paar pittige heldere kleuren.

Catwalkbeeld: Max Mara SS20, Catwalkpictures

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.uk.

Foto’s: trends geïllustreerd door denim Dudes op Kingpins Amsterdam. Credit FashionUnited

Amy Leverton
Denim
Denim Dudes
denim trends
Kingpins
Lente/zomer 2021
SS21
trends ss21