• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Kingpins Amsterdam: 4 denim trends voor FW18

Kingpins Amsterdam: 4 denim trends voor FW18

Door Vivian Hendriksz

bezig met laden...

Scroll down to read more

Beurzen |INTERACTIEF

Welke denim trends zullen de markt volgend seizoen domineren? Het is duidelijk dat duurzaamheid en innovatie belangrijk blijven voor herfst-/winterseizoen 2018-2019, zegt Amy Leverton, oprichter van Denim Dudes, denim trend forecaster en consultant. Naast vooruit kijken naar de toekomst zullen ook een belangrijk aantal denim trends gevoed worden door nostalgie. Deze invloeden uit de jaren 70, 80 en 90 zullen echter wel worden gecombineerd met moderne vertalingen voor een eigentijds gevoel, zegt Leverton, en niet alleen worden teruggehaald naar het nu. Denk aan vintage silhouetten, gecombineerd met custom patches, sportswear stripes en versierde denim met over de top details. Naast haar presentatie van toekomstige denim trends en een denim installatie tijdens Kingpins Amsterdam, sprak Leverton met FashionUnited over de vier belangrijke voorspellingen voor denim trends FW18.

Trend 1: Art-School Indie

De eerste trend is misschien de meest nostalgische van alle trends, stelt Leverton. Deze trend is geïnspireerd op de jaren 90 en gekoppeld aan het onzekere gevoel van consumenten in politiek instabiele tijden. ”We kijken terug, op zoek naar dingen die herkenbaar zijn, om ons veilig te voelen,” aldus de denim trend forecaster. Dit vertaalt zich naar silhouetten uit 1990, op sportkleding geïnspireerde combinaties, met een nieuwe excentrische insteek. “Zie het als een post norm-core trend,” zegt Leverton, een die meer gedreven wordt door anti-mode en lelijkheid dan door mode. “Maar het heeft een sterk met de hand gemaakt aspect.” Dit handwerk aspect bevat doe-het-zelf trends, zoals op maakt gemaakte denim patches en details, het inzetten op de zijnaad voor een nieuw denim silhouet. Zo krijgen denim items een meer met de hand gemaakte en persoonlijke uitstraling. Het DYI-onderdeel van deze trend draait ook om upcycling; iets gebruiken wat al gemaakt is en er iets anders van maken.”

Kingpins Amsterdam: 4 denim trends voor FW18

”Dit is een eco-vriendelijke trend, omdat het gaat over het pakken van iets wat al bestaat en het transformeren in iets nieuws. Ik zie veel gefuseerde merken die uit oude jeans nieuwe jeans maken, wat geweldig is,” voegt Leverton toe. “Het gaat over basics, norm-core, maar wel customised om ze uniek te maken - denk aan het schilderen van denim, een art-school makeover om maar zo te zeggen.” Gedeconstrueerde denim, zoals scheuren op de knieën, gebroken naden en verschillende gekleurde patches zijn ook belangrijke onderdelen van deze trend. “Dit is ook waar vintage leeft. Maar voor zover vintage een rol speelt; deze trend wordt gedreven door recente vintage - meer dan oude vintage uit de jaren ‘30 en ‘40.” Hier horen ook ongebruikelijke verhoudingen, overdreven mouwen of broeklengtes bij, evenals wijde jeans. “Wat denim betreft zijn we allang geïnspireerd door oude kledingstukken, waarbij we terugkijken naar de jaren ‘30 en ‘50. Verwacht dat we -in plaats daarvan nu- terugkijken naar de jaren ‘80, ‘90 en ‘00. En dat is een grote verandering.”

Trend 2: Blue Collar Basics

”Deze trend, Blue Collar Basics, en Art-School zijn beide geïnspireerd op soortgelijke periodes, maar deze trend is de cleaned up versie van Art-School Indie,” licht Leverton toe. Deze tweede trend komt voort uit de desillusie van de samenleving met high fashion en gaat vanuit subculturen en bewegingen als punk, skate en indie verder en haalt inspiratie uit de werkende klasse. Terwijl de vorige trend gericht was op DYI, gaat deze trend over cleane lijnen en silhouetten, meer leunend naar ontwerpen die op active wear geïnspireerd zijn. “Hoewel sommige trends voorheen op technische activewearleken, gaat deze trend uit van nostalgische activewear,” stelt Leverton. Denk bijvoorbeeld aan de iconische drie strepen van de Adidas-joggingpakken en het Fila logo-sweatshirt; items die in de jaren ‘90 groot waren en die opnieuw in style zijn. Blue Collar Basics gaat ook over scherpe verhoudingen, het spelen met de fit en het volume, terwijl er verschillende stijlen en afwerkingen worden gemixt. “Inclusief stone- en zuurwassingen, met jaren ‘80 en ‘90 vibes.”

Kingpins Amsterdam: 4 denim trends voor FW18

In tegenstelling tot de vorige trend, die rebelser is, lijkt Blue Collar Basics denim opnieuw uit te vinden door de styling netjes en fris te houden. “Deze trend gaat meer over basics, core uniform dressing en over dingen heel schoon en simpel houden.” Maar denk niet dat dat saai is, want deze trend draait ook om het concept dat je iets kan maken van wat eerder onbereikbaar was en nu wel bereikbaar is - denk aan de samenwerking van Vetemens met Levi’s Champion, Reebok bijvoorbeeld, zegt Leverton. Het gaat over het nemen van iets, zoals een logo of design, dat voorheen werd gezien als high fashion en wat zich vertaalt in iets dat normaal en basic is en wat dagelijks gebruikt kan worden. “Een knipoog maken naar autoriteiten, corporations en high fashion.” Aan ander belangrijk onderdeel van deze trend richt zich op het creëren van iets wat op het randje van lelijkheid zit, door verschillende texturen, verhoudingen en ontwerp. “Ik voel ook dat deze trend in de richting gaat van lelijkheid, in plaats van de richting van mode,” voegt Leverton toe. “Omdat ik van trends hou, denk ik dat er altijd een regel voor trends is. Op het moment dat je begint te denken dat iets slecht is, betekent dat dat het bijna terug komt.”

Trend 3: Post-Denim

Deze trend deelt enkele overeenkomsten met de vorige trend, aangezien het ook vrij clean is, maar dit is meer minimalistisch, legt Leverton uit. Anders dan Blue Collar Basics, die anti-mode is, kan Post-Denim worden gezien als een mode gedreven trend met nieuwe textielsoorten en technische details. “Het is erg eclectisch, maar op een catwalk manier, en meer eigentijds dan andere trends.” Deze trend hevelt de denim naar een high end mode-item, door te spelen met proporties en design, om ervoor te zorgen dat het zowel functioneel als esthetisch is. “Het gaat over werkkleding en dat clean maken, door terug te keren naar de basis, maar niet op een uniform-manier.” De denim overall is een belangrijk onderdeel van deze trend, maar wordt wel opnieuw uitgevonden door het een cool en eigentijds gevoel te hebben, door het gebruik van zakken en witte stiksels. Hierdoor wordt het gevoel van nieuwigheid versterkt.

Kingpins Amsterdam: 4 denim trends voor FW18

Gesneden naden, monochroom denim en asymmetrische zakken maken ook deel uit van deze trend, evenals vrouwelijke elementen als ruches en franjes. “Denk aan kimono gestylde riemen die een smalle taille creëren, voor een perfect zandloperfiguur,” zegt Leverton. “Deze trend kijkt ook naar hoe denim er in de toekomst uit zal zien, zodat het focust op de meer technische aspecten van denim, zoals stofinnovaties,” voegt ze toe. Denk aan denimstoffen die je koel of warm houden, smart denim die reageert op aanrakingen of non-denim stoffen die eruitzien als denim maar het niet zijn. Deze nieuwe denim stoffen zullen gebruikt worden om items te creëren die er misschien uitzien als klassieke items, maar precies andersom worden gebruikt - denk aan flared jeans die ‘gecropped’ is op de enkel, met ripped bottoms en een gedraaide naadlijn, waarbij de deconstructie de focus is in deze trend, of tonal denim dressing.

Trend 4: Beatnik Bohemian

”Dit is de meest eclectische trend van allemaal. Het heet Beatnik Bohemian, waarbij het beatnik aspect uit de jaren ‘50 en ‘60 is gebruikt. De boho is heel bohemiam, luxueus en versierd,” zegt Leverton. Ze omschrijft de trend als ‘retro vintage meets bohemian fashion’, omdat het veel culturele invloeden uit de hele wereld samenbrengt. “Deze trend is ook geïnspireerd op nieuwe denim markten, zoals Zuid-Afrika, die naar hun eigen geschiedenis kijken en er nieuwe looks mee creëren. De trend bekijkt de geschiedenis van klassieke Amerikaanse denim en combineert dat met culturele invloeden, zoals het combineren van een kimonomouw met een western stiksel om zo het denim jack opnieuw uit te vinden. “Denk aan far-east meets west-hybrid.” Rodeo geïnspireerde looks, zoals overdreven yolks, geborduurde patches en opvallende jassen maken deel uit van deze trend, hoewel ze meer gestyled en verfijnd zijn en minder kitsch, stelt Leverton.

Kingpins Amsterdam: 4 denim trends voor FW18

Deze trend combineert ook tailoring, met over de top versieringen en borduurwerk. Denk hierbij aan ‘Dandy versus Spaanse matador’ en ‘Middeleeuwse playboy over de top’. “Deze outfit is bijvoorbeeld op maat gemaakt en slank gesneden,” wijst Leverton naar de jas in de foto hieronder. “De binnenkant is dan heel vrolijk en bohemian, met vrolijke kleuren, een eclectische print en quilted elementen.” Pyjama dressing, met decoratieve afwerking en speels borduurwerk is ook een belangrijk onderdeel van deze trend als het op styling aankomt, zegt Leverton. “Het gaat om dat scherpe op maat gemaakte te combineren met de vibe uit de jaren ‘50, denk aan een spread collar en een beetje dandyisme.” Hoewel Beatnik Bogo gaat over het mixen van tijdperken, heeft alles een bohemian gevoel, wat het allemaal samen bindt. Dit is ‘Gucci - de tweede generatie’, die erop uit is om denim uit zijn comfortzone te halen.”

In april, de maand waarin denimbeurs Kingpins en Amsterdam Denim Days plaatsvinden, besteedt FashionUnited aandacht aan Denim. Voor alle artikelen over denim, klikt u hier.

Tekst: Vivian Hendriksz voor Fashionunited.uk. Vertaling en bewerking: Anne Buis

Beeld: Kingpins, by FashionUnited

Amy Leverton
Denim
Denim Dudes
denim trends
FW18
Kingpins
Trends