• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Recordcijfers bij Techtextil: Zo ziet de toekomst van productie eruit

Recordcijfers bij Techtextil: Zo ziet de toekomst van productie eruit

Door Regina Henkel

bezig met laden...

Scroll down to read more
Beurzen|REPORTAGE

Frankfurt - Degenen die menen dat de Europese textielindustrie niet langer relevant is, hebben ongelijk. Dat bleek tijdens de twee beurzen Techtextil en Texprocess in Frankfurt, welke onlangs werden georganiseerd.

Euforische stemming en buzzwoorden

Techtextil en Texprocess zijn niet bepaald beurzen die enthousiasme wekken bij modeprofessionals. Ze missen de pakkende namen van klassieke modebeurzen als Premium, Panorama en Neonyt. Geen CI-cabines, maar sobere stellages; geen decoratieve inspiratie, maar veel tekst om te lezen en geen sfeervolle muziek, maar ratelende machines. De twee textielbeurzen, die na vier dagen op 17 mei eindigden, toonden precies wat men zou verwachten. En toch heerste er een bijna besmettelijke euforische sfeer. Buzzwoorden als duurzaamheid, technische innovatie en digitalisering domineerden de beurzen. Uiteindelijk was het de grootste en meest internationale editie van de twee beurzen tot nu toe. Maar liefst zo’n 47.000 bezoekers uit 116 landen bezochten de 1.818 exposanten uit 59 landen. Interessant genoeg kwamen veel van de innovatieve bedrijven uit Europa.

Digitalisering: Van procesketen naar netwerk

Digitalisering en automatisering van productie behoren tot de toekomst. Exposanten presenteerden naaimachines alsof het luxe auto’s waren en demonstreerden de eerste geautomatiseerde productie-eenheden voor onder andere spijkerbroeken, die echter nog verre van volledig geautomatiseerd zijn. Samen met robotfabrikant Kuka presenteerde Pfaff een ‘Robotics Case Study for Jeans Pockets’, welke het naaien van achterzakken zonder menselijke tussenkomst betrof. De eerste robots die materialen kunnen grijpen, opzuigen en verplaatsen zijn er nu. Tot nu toe waren deze alleen nog beschikbaar voor stevige stoffen zoals leer. Twee demo-productielijnen van Microfactory, in samenwerking met verschillende bedrijven, toonden een volledig gedigitaliseerd productieproces van tassen en T-shirts. Bij de tassen plaatsten robots het naaimateriaal met behulp van AI-geleide processen direct op de werktafel voor de volgende stappen in het proces.

Breimachines spelen in belangrijke rol bij het combineren van digitalisering, automatisering en kledingproductie - met name in de schoenenbranche. De Duitse breimachinespecialist Stoll presenteerde nieuwe mogelijkheden voor 3D-breisels, bijvoorbeeld bij de productie van de bovenkant van sneakers. Algoritmen berekenen nu verdere processen op basis van eenvoudige afbeeldingsbestanden. In de toekomst zal het gebruik van dergelijke machines steeds minder specialistische kennis vereisen. “De digitalisering en automatisering van processen zijn momenteel onze belangrijkste ontwikkelingsthema’s,” zei Goran Sidjimovski, technisch ontwerper bij Stoll.

Hoewel de kledingproductieketen tot dusverre linear was - van ontwerp naar stoffenfabrikant, naar naaiatelier, leverancier en klant - zal dit in de toekomst een netwerk worden waarin alle onderdelen met elkaar zijn verbonden. Klanten kunnen producten bijvoorbeeld personaliseren, maar het gaat ook om de ontwikkeling van geautomatiseerde processen die onafhankelijk kunnen reageren op veranderingen in de keten.

Textielinnovatie en duurzaamheid

Netwerken met mensen binnen de industrie is de drijvende kracht achter textielinnovatie. Tal van instituten wijden zich aan onderwerp en werken aan het creëren van nieuwe interfaces tussen de kledingindustrie en bijvoorbeeld elektronica, cosmetica of voedselproducenten. Zo is één van de prijswinnaars van de Techtextil Innovation Awards 2019 te linken aan dergelijke samenwerkingen. Project ‘Picasso’, winnaar in de ‘Sustainability’-categorie, betreft een samenwerking tussen Portugese projectpartners voor het ontwikkelen van verf- en functionaliseringsprocessen voor kleding op basis van paddenstoel- en plantenextracten en enzymen. De samenwerkingspartijen zijn onder andere het Centre for Nanotechnology and Smart Materials (CeNTI), textielbedrijf TinTex en kruidenproducent Ervital. “We hebben de bedrijven samengebracht, omdat we al met hen samenwerken in andere onderzoeksgebieden,” legt Carla Silva van CeNTI uit. Het Instituut bracht eerder ook cosmeticabedrijven, elektronicafabrikanten en textielproducenten samen en presenteert ondergoed met nanocapsules, dat helpt bij neurodermitis, en klassieke katoenen handdoeken die kunnen worden verwarmd met ingeweven elektronica.

Innovatieve electronica

Niet per se duurzaam, maar wel fascinerend op het gebied van technologie: de integratie van licht in textiel zal in de toekomst steeds normaler worden. Elektrisch geleidende garens kunnen nu zonder problemen in textiel worden geïntegreerd. Dit maakt nieuwe toepassingen mogelijk die op korte termijn in de kledingsector zullen worden geïntroduceerd. Bewegende lichtdraden lopen door jassen, tassen of rugzakken; discrete lichtvlekken versieren ondergoed of gordijnen. Kortom, licht voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan kleding. Amann, een toonaangevende fabrikant van garens, presenteerde ‘Smart Yarns’. De intelligente draden werken als sensoren, gegevensgeleiders of stroomleveranciers en kunnen zo bijvoorbeeld warmte of vochtigheid, drukpunten en temperatuurmetingen genereren. Als een soort van ingeweven RFID-antennes kunnen ze ook informatie geven over het gebruik van producten, bijvoorbeeld hoe vaak ze zijn gewassen.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Foto’s en video: FashionUnited

Digitalisering
Duurzaamheid
Techtextil
Texprocess
TRADEFAIRSEASON