• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 200 banen weg na doorstart McGregor

200 banen weg na doorstart McGregor

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Update: Curatoren en Doniger Fashion Group laten weten dat ze bezig zijn met het verifiëren van de exacte aantallen werknemers van de McGregor Fashion Group die door Doniger Fashion Group BV zullen worden overgenomen. Naar verwachting zal er maandag meer duidelijkheid komen over het exact aantal medewerkers dat hun baan verliest.

Bij de doorstart van McGregor zullen 200 personeelsleden op zoek moeten naar een nieuwe baan. De eigenaren lieten bij de doorstart onder de nieuwe naam Doniger Fashion Group nog weten dat 500 banen behouden zouden blijven, maar dat blijken er nu slechts 300 te zijn. Dat melden diverse media.

Voor de personeelsleden die langer dan 7 jaar in dienst zijn in de retaildivisie ziet het er slecht uit. De nieuwe eigenaren, tevens de oud-eigenaren van de modegroep, willen het bedrijf in delen verkopen. Na de doorstart moesten ze concluderen dat dat moeilijk gaat met werknemers die een lang dienstverband hebben. Een koper moet immers ook alle opgebouwde rechten van de personeelsleden overnemen.

“Helaas hebben we afscheid moeten nemen van 200 mensen vanwege anciënniteit,” zegt CEO Joep van Straaten van Doniger Fashion Group, de nieuwe bedrijfsnaam van de doorgestarte McGregor, tegenover het FD. “We zijn tot de conclusie gekomen dat de winkels, als we het niet doen, onverkoopbaar zijn geworden.”

De werknemers zullen vervangen worden door uitzendpersoneel, die later in vaste dienst komen. Met de curator is afgesproken dat de werkgelegenheid op deze manier in stand blijft.

200 extra medewerkers McGregor baan kwijt na doorstart

Het nieuws komt als een verrassing, want aanvankelijk werd aangekondigd dat meer personeelsleden hun baan konden behouden. Twee weken geleden schreven de curatoren nog in een persbericht dat ‘1.100 banen van de 1.200 behouden zouden blijven en dat ‘de werkgelegenheid van 500 werknemers in Nederland was gewaarborgd’.

Volgens van Zanten ging het de nieuwe kopers om de ‘intentie’ om 500 mensen in Nederland van McGregor een baan aan te bieden tegen gelijke condities. Dat worden er echter 300 mensen. “Aan de ene kant zit er wel wat vrijheid aan zo’n intentie bij de doorstarter,” zegt Van Zanten tegenover BNR Radio. “Maar hier begrijp ik dat de banen van de vaste mensen worden ingewisseld door uitzendkrachten, dus dezelfde banen worden ingevuld door externe mensen. Dat lijkt me niet helemaal in lijn met de overeenkomst die wij met elkaar hebben gesloten.” Hij gaf juist zijn goedkeuring voor de doorstart met het oog op het behoud van 1.100 banen bij McGregor.

Toch staat Van Zanten nog steeds achter de nieuwe eigenaren van McGregor. Het was de beste keuze voor het bedrijf, om het te laten overnemen door de oud-eigenaren. “Desondanks is het nog steeds de beste bieding,” stelt de curator, “ook met 200 banen minder.”

Vakbond CNV niet blij met ontslag 200 medewerkers McGregor

Het personeel is afgelopen maandag op het hoofdkantoor ingelicht over de toekomst van de retailorganisatie. Daarbij heeft Verstraaten aan 300 mensen verteld dat hun baan niet zeker was. Een aantal van hen kreeg woensdag een korte e-mail met uitsluitsel. Deze medewerkers zullen op uiterlijk 9 augustus hun laatste werkdag hebben, schrijft FD.

Vakbond CNV is op z’n zachtst gezegd not amused met de nieuwe ontwikkelingen. ''We hebben nog met McGregor gesproken over een sociaal plan, waarmee van sommige verplichtingen voor deze groep kan worden afgeweken, maar daar was het toen volgens de directie al te laat voor,” zegt onderhandelaar Roos Rahimi tegen Nu.nl. Ze twijfelt openlijk aan de beweegredenen van McGregror bij het aanvragen van surseance. ''Zodra een bedrijf uitstel van betaling aanvraagt, is het vrij spel. Dan hebben de ondernemingsraden en bonden geen zeggenschap meer. Dit is gewoon een verkapte bezuiniging geweest."

Doorstart McGregor: 200 extra banen verdwijnen

McGregor Fashion Group vroeg op 10 juni uitstel van betaling aan, vijf weken na het aantreden van de nieuwe directeur Armin Broger. De financiële problemen ontstonden toen de aandeelhouders geen geld beschikbaar wilden stellen voor de plannen van de nieuwe directie. Het modehuis moest voor elf van de vijftig bedrijfsonderdelen faillissement aanvragen.

Op 15 juli werd bekend dat het bedrijf een doorstart maakt door twee (oud)managers van McGregor: Joep van Straaten en Kris van de Mierop. De overname wordt ondersteund door de aandeelhouders. De vier aandeelhouders van McGregor, oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, investeerder Marcel Boekhoorn en zakenbank NIBC, lieten aanvankelijk weten geen rol meer te spelen bij een doorstart. Uiteindelijk waren zij wel degenen die het bedrijf kochten en een doorstart realiseerden onder de nieuwe naam Doniger Fashion Group.

Meer weten over McGregor? Lees ook: Tijdlijn - McGregor: kroniek van een Fashion Group

Beeld: McGregor Fashion Group

Doniger Fashion Group
McGregor