74 miljoen euro verlies voor Scotch & Soda

Voor de Amerikaanse investeerder Sun Capital is 2015 een jaar waar niet met plezier op zal worden teruggekeken. Het bedrijf is eigenaar van het failliete V&D, en moest in het afgelopen boekjaar daarnaast ook een verlies van 74 miljoen incasseren bij modemerk Scotch & Soda.

Uit het jaarverslag dat Scotch & Soda aan het eind van 2015 bij de Kamer van Koophandel heeft ingediend, is gebleken dat het verlies vooral is veroorzaakt door een afschrijving van maar liefst 70 miljoen euro op de groothandel van het bedrijf. Het merk heeft 58 eigen winkels en een webshop, maar is voor meer dan 75 procent van zijn omzet afhankelijk van groothandelsactiviteiten. Een groot deel van de voorraad die is verkocht aan winkels en warenhuizen is blijven liggen, omdat veel retailers concurrentie hebben ervaren van de e-commerce. Daarnaast stelt het bedrijf dat de economische situatie in Europa niet heel gunstig was in het afgelopen jaar.

Opvallend is dat de omzet uit de eigen retail juist wel een stijging heeft doorgemaakt. Het is echter niet genoeg om te compenseren voor de verliezen die zijn gemaakt in de wholesale. Zelf heeft het bedrijf gezegd dat ze vinden dat ze het “gewoon goed” doen, schrijft RTL Nieuws.

Scotch & Soda werd in 2011 gekocht door Sun Capital. Destijds moest de investeerder 350 miljoen euro neertellen om het bedrijf over te nemen van oprichters Patrick Munsters, Joep Krouwels, Eric Bijlsma en Laurens Hompes. De laatstbehaalde winst van het merk stamt uit 2013. In dat jaar bedroeg de omzet 330 miljoen euro, waarvan 41,3 miljoen euro aan nettowinst.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN