• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Aandeelhouder Bretoniere Group was niet langer bereid verliezen te financieren’

‘Aandeelhouder Bretoniere Group was niet langer bereid verliezen te financieren’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Bretoniere Group werd halverwege maart failliet verklaard, maar werd een korte twee weken daarna alweer doorgestart. Uit het eerste faillissementsverslag van Bretoniere Online B.V. blijkt dat de hele groep in 2016, 2018 en 2019 verlieslatend was.

“Na zware verliezen in 2016 en 2018 bleven de ondernemingsactiviteiten van de groep ook in 2019 verlieslatend,” aldus de curator in het verslag. “Aandeelhoudster was niet langer bereid de oplopende verliezen te financieren.” Om welke aandeelhouder dit gaat is niet bekend. In 2014 nam Karmijn Kapitaal een meerderheidsbelang in de groep, maar in het faillissementsverslag wordt geen naam van de aandeelhouder genoemd.

Aandeelhouder trok stekker uit financiering Bretoniere Group

Op 20 maart werd de Bretoniere Group en alle bijbehorende vennootschappen verkocht aan RNF B.V., onder andere het moederbedrijf van Mexx en Ferro Footwear. Tot de Bretoniere Group behoren de merken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam “De beide merken zijn sterk in Nederland, met zelfstandige groeimogelijkheden, in eerste instantie in Duitsland,” aldus RNF in het persbericht. “Daarbovenop zijn er kansen binnen ons eigen internationale netwerk. Kortom: er zijn allerlei opties die op dit moment afgevinkt worden, nog geen concrete plannen.”

De Bretoniere Group heeft zelf het faillissement aangevraagd en meldde destijds dat de moeilijke marktomstandigheden tot het besluit hebben geleid. “De schoenensector heeft niet kunnen profiteren van het economisch herstel. Sinds het einde van de economische crisis is de omzet in de sector verder afgenomen met 25 procent.” De groep introduceerde in 2016 een nieuwe strategie met een nieuwe winkelconcept en breidde uit naar het buitenland, maar zonder groot genoeg succes. De schoenensector heeft de afgelopen jaren en ook in diverse maanden in 2018 de omzet flink terug zien lopen. Vooral bij fysieke schoenenwinkels werd er omzet weggesnoept door online retailers, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Foto: Fred de la Bretonière Facebook

bretoniere group
FRED DE LA BRETONIERE
Shabbies Amsterdam