• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Adidas neemt Yeezy-samenwerking in heroverweging’

‘Adidas neemt Yeezy-samenwerking in heroverweging’

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Een sneaker uit de samenwerking tussen Adidas en Yeezy. Beeld: Adidas

Het Duitse sportkledingmerk Adidas neemt haar partnerschap met rapper en ontwerper Ye, voorheen bekend als Kanye West, opnieuw onder de loep. Dat melden internationale media, waaronder WWD, op basis van een persstatement van het bedrijf.

Ye en Adidas werkten sinds 2016 samen voor de productie en distributie van Ye’s label Yeezy, dat de laatste jaren goed liep. Maar de samenwerking met Ye is moeizamer geworden, meldt Adidas.

"Adidas heeft altijd gedraaid rond creativiteit, innovatie en steun aan atleten en artiesten bij het verwezenlijken van hun visie", aldus het merk. “We erkennen ook dat alle succesvolle partnerschappen geworteld zijn in wederzijds respect en gedeelde waarden. Na herhaalde pogingen om de situatie privé op te lossen, hebben we de beslissing genomen om de samenwerking te heroverwegen.” Adidas blijft de producten voorlopig nog wel co-managen.

Het statement van Adidas komt daags na een verrassingsshow van Yeezy tijdens Paris Fashion Week. Daar veroorzaakte hij stevige controverse door een T-shirt te presenteren met de omstreden tekst ‘White Lives Matter’ erop, dat door zowel modellen als door de aanwezige conservatieve activist Candace Owens werd gedragen.

Ye liet zich de laatste maanden vaker negatief uit over Adidas en de CEO van het bedrijf. Die zouden hem te weinig controle hebben gegeven over de lijn. Tegen het internationale zakelijk nieuwsmedium CNBC zei hij dat Adidas zijn ideeën zou kopiëren.

Ye reageerde op het statement van Adidas met een expliciet Instagrambericht waarin hij het bedrijf verwenst. Het bericht is inmiddels weer verwijderd.

Vorige maand werd het partnerschap tussen Ye en de Amerikaanse modegroep Gap Inc. al stopgezet. Volgens Ye zou Gap Inc. contractbreuk hebben gepleegd.

Adidas
Adidas AG
Kanye West
Ye
Yeezy