American Apparel vraagt weer uitstel van betaling aan
bezig met laden...
Modemerk American Apparel heeft weer Chapter 11 Bankruptcy Protection aangevraagd, voor de tweede keer in een jaar tijd. De aanvraag lijkt op uitstel van betaling, maar leidt in de Verenigde Staten vaker tot een succesvolle herstructurering. De Amerikaanse keten kwam in de problemen, slechts enkele maanden na het aflossen van de schuld van 200 miljoen dollar en de vorige aanvraag van Chapter 11 in februari.
De intellectuele eigendommen worden overgenomen door Gildan Active Wear Inc, die daar 66 miljoen dollar voor neertelt. De voorraden worden afzonderlijk verkocht aan Gildan. De winkels worden niet overgenomen.
American Apparel is niet het enige modebedrijf in de Verenigde Staten die het moeilijk heeft. Mede door de opkomst van online winkelen hebben winkelcentra het moeilijk, en daar hebben vooral kledingmerken veel last van. Ook Aeropostale, Quiksilver en Pacific Sunwear vroegen eerder al faillissement aan. American Apparel zal door Chapter 11 voorlopig operationeel blijven zoals gewoonlijk, vooralsnog heeft de aanvraag geen effect op de dagelijkse gang van zaken.
Weer een Chapter 11-aanvraag van American Apparel
Het nieuws over Chapter 11 komt echter niet uit de lucht vallen; in oktober werd er al gesproken over een tweede faillissement en mogelijke verkoop van het bedrijf. De stap zou kunnen helpen om de positie voor verkoop van het Amerikaanse merk te vergroten, door onder meer retailactiviteiten af te stoten.
Het bedrijf wist in februari van dit jaar nog net een faillissement te voorkomen, toen voormalige obligatiehouders onder leiding van Monarch Alternative Capital het bedrijf overnamen. Het herstructureringsplan, dat focuste op de terugkeer naar de roots van het merk en de basics als T-shirts en rokken. Voor het plan werd strategiebureau Berkeley Research Group nog ingeschakeld, maar dat was niet voldoende om de resultaten te verbeteren.
Als onderdeel van het mogelijke faillissement heeft het bedrijf inmiddels 13 slecht presterende vestigingen gesloten. Op deze manier wilde American Apparel 212 winkels houden, die samen goed waren voor een omzet van 331 miljoen dollar in 2014, oftewel 54 procent van de totale omzet genereerden.
American Apparel vraagt weer Chapter 11-procedure aan
In januari 2016 stemt de rechter nog in met het reorganisatieplan van 200 miljoen dollar, waarbij de kledingketen in particuliere handen komt van een aantal hedge funds waaronder Monarch Alternative Capital. De rechter gaf toestemming voor een reorganisatie plan, waarbij American Apparel zou terugkeren naar de roots van het bedrijf en meer zou focussen op basics, zoals T-shirts en rokken. De schuld werd met 230 miljoen verminderd en er kwam 80 miljoen dollar in liquiditeiten vrij. Met de uitspraak leek er een einde aan een pijnlijke periode voor het bedrijf, dat door diverse rechtszaken tegen de omstreden oprichter Dov Charney dreigde onder te gaan. Echter, een half jaar na de doorstart, heeft American Apparel de bank Houlihan Lokey in de arm genomen om te kijken naar mogelijkheden om de keten te verkopen.
CEO Paula Schneider
Dov Charney werd in 2014 ontslagen bij het bedrijf, na herhaaldelijke aantijgingen over wangedrag. Hij vocht tevergeefs om het bedrijf dat hij als student oprichtte terug te winnen. Onder Schneiders bewind daalden de resultaten nog verder, gevolgd door het faillissement in 2015.
Wat is Chapter 11?
De Amerikaanse Chapter 11-procedure lijkt op uitstel van betaling, maar leidt in tegenstelling tot de Nederlandse versie vaker tot een succesvolle herstructurering. Bij Chapter 11 kan het bedrijf dat in financiële moeilijkheden verkeert een overeenkomst sluiten met de betrokken partijen: schuldeisers, banken, aandeelhouders en werknemers. In sommige gevallen is het slimmer om de activiteiten te continueren in plaats van liquideren. Een van de voordelige constructies binnen de procedure is dat het bedrijf opnieuw geld kan lenen, op voorwaarde dat de uitlener als eerste wordt terugbetaald bij nieuwe opbrengsten. Hierdoor staan schuldeisers van het eerste uur een stuk zwakker.
De Chapter 11 Bankruptcy Protection houdt tevens in dat het bedrijf beschermd wordt door de rechter, waardoor er geen faillissement kan worden aangevraagd. Ondertussen worden de schuldvorderingen door de rechter geblokkeerd en kan het bedrijf werken aan een oplossing.
Beeld: American Apparel, Oxford Street store, FashionUnited, Facebook American Apparel