• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Avelon is opnieuw failliet

Avelon is opnieuw failliet

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het Nederlandse Avelon is failliet verklaard. Ontwerper Erik Frenken kon het label, dat in 2010 ook al failliet ging, niet redden. Dat bevestigt een woordvoerder aan Quote en Elle.

In januari opende Avelon nog de Amsterdam Fashion Week, waar de collectie met veel gejuich werd ontvangen. Helaas verkeerde het label de afgelopen maanden in zwaar weer. Volgens een woordvoerder van Spice PR heeft Avelon nu toch faillissement aan moeten vragen. Martijn Breeman van Houthof Buruma Advocaten is aangesteld als curator. De winkel die Avelon in de Amsterdamse Negen Straatjes zou openen, aan de Huidenstraat, is voorlopig van de baan.

Avelon in de problemen door voorfinanciering

Ontwerper en directeur Erik Frenken laat in een reactie aan het modemagazine weten: “In principe komt het erop neer dat we op dit moment moeite hebben de groei te financieren. Daarnaast hebben we zoals velen binnen de branche te maken met winkeliers die het zwaar hebben. We werken hard aan een doorstart en zijn samen met onze investeerder vol vertrouwen. Met verkooppunten wereldwijd is er voldoende draagvlak om Avelon tot een groot succes te maken.”

“Binnen een week zal bekend worden of er een doorstart komt, wat dus voor de hand ligt,” vult de woordvoerder van Spice PR aan. “Zoals zo vaak in de mode, moet je veel voorfinancieren. Dat was nu het geval bij Avelon.”

Frenken: ‘Avelon verkeert nog niet in dat stadium’

Avelon wordt wereldwijd op meer dan 200 punten verkocht. De kleding is onder andere te koop bij de Bijenkorf en SPRMRKT en wordt gedragen door beroemdheden als Lady Gaga. Het vijfjarig bestaan van het label was in januari reden om een catwalkshow te geven tijdens de Amsterdam Fashion Week. Maar ontwerper en eigenaar Erik Frenken maakte op dat moment slechts voorzichtig winst, berichtte het Parool. Zelf zei hij dat hij eerst een goed merk op poten moest zetten, voor hij aan een catwalkshow begon. “Showen is leuk, maar je hebt pas bestaansrecht als je verkoopt,” legde ontwerper Eric Frenken uit in een interview. Ook toen al was Frenken bescheiden over zijn succes, want het merk ‘verkeerde nog niet in dat stadium’. “We zitten op een centimeter van de af te leggen kilometer. Die centimeter gaat goed, maar er is nog veel te doen,” aldus de ontwerper.

Erik Frenken studeerde in 2002 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarna volgde hij een master aan Central Saint Martins in Londen. Frenken won onder andere een ‘Elle Style Award’ voor best young designer in Nederland, de ‘Central Saint Martins/Lancôme Innovation Award’ in Londen, en de ‘ITS-ONE Award’ in Trieste, Italië. Ook exposeerde hij in diverse (inter)nationale musea. Na een aantal internationale stages en een periode bij Alberta Ferretti werkt Frenken vier jaar voor Viktor & Rolf als hoofddesigner van de damescollecties en vervolgens anderhalf jaar als hoofddesigner voor de merken Avelon en Blue Blood. Avelon maakte deel uit van modebedrijf Blue Blood, dat in oktober 2009 failliet werd verklaard. Miljonair Ton van Dam was financieel betrokken bij de oprichting van Blue Blood. Na het faillissement maakte hij de doorstart mogelijk. Frenken ging toen zelfstandig verder met de luxe modelijn Avelon.

Foto's: Team Peter Stigter, Avelon

Avelon
Erik Frenken