• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Beursdebutant Birkenstock groeit jaaromzet met 20 procent, winst daalt met 60 procent

Beursdebutant Birkenstock groeit jaaromzet met 20 procent, winst daalt met 60 procent

Door Jan Schroder

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Een Birkenstock-winkel. Credits: Birkenstock

Birkenstock Holding Plc sluit het financiële jaar 2023 af met een aanzienlijke omzetgroei. De winst blijft echter achter op het niveau van een jaar eerder door bijzondere kosten in verband met de beursgang die in oktober werd afgerond, zo blijkt uit een gedeponeerd jaarverslag.

De omzet van het bedrijf bedraagt 1,5 miljard euro in het boekjaar dat eindigt op 30 september 2023. Birkenstock overtreft daarmee het niveau van een jaar eerder met 20 procent en schrijft de groei toe aan het toegenomen aantal verkochte artikelen en hogere verkoopprijzen.

Bijzondere kosten drukken op de winst

Geografisch gezien dragen alle afzetmarkten bij aan de sterke groei. In Europa stijgt de omzet met 18 procent tot 529,5 miljoen euro. In Noord- en Zuid-Amerika groeit de omzet met 21 procent naar 804,7 miljoen euro en in de APMA-regio, die Azië, het Midden-Oosten en Afrika omvat, stijgt de omzet met maar liefst 24 procent tot 152,4 miljoen euro. ‘Belangrijke aanjagers van groei’ waren de Chinese en Indiase markten, legt het bedrijf uit.

Gecorrigeerd voor speciale effecten stijgt de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) met 11 procent tot 483 miljoen euro, vergeleken met een jaar eerder. De gerapporteerde nettowinst daalde echter met 60 procent tot 75 miljoen euro, voornamelijk door IPO-gerelateerde kosten en uitgaven voor op aandelen gebaseerde betalingen. Gecorrigeerd voor speciale effecten steeg de nettowinst met 19 procent tot 207,2 miljoen euro.

Management mikt op verdere groei voor het lopende jaar

Birkenstock voorspelt een sterke groei in het lopende boekjaar 2024. De valuta-gecorrigeerde omzet zal naar verwachting tussen de 1,74 en 1,76 miljard euro bedragen, een stijging van 17 tot 18 procent. Verdere internationale expansie en de ontwikkeling van nieuwe productcategorieën moeten hieraan bijdragen. Het EBITDA gecorrigeerd voor speciale effecten en valuta-effecten groeit naar verwachting tot tussen de 520 en 530 miljoen euro.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking door Sylvana Lijbaart.

Birkenstock
Birkenstock GmbH & Co. KG