Burberry's luxueuze opmars heeft een bewogen reis achter de rug
bezig met laden...
Burberry, het gerenommeerde Britse modehuis, bevindt zich op een kruispunt in zijn zoektocht naar luxestatus. De transformatie van het merk, die begon onder het bewind van Rose Marie Bravo van 1997 tot 2006, zag zijn waarde stijgen van 200 miljoen pond tot 2 miljard pond, omgerekend 2,4 miljard euro. Deze periode markeerde de verschuiving van Burberry van een ingetogen erfgoedlabel naar een wereldwijde modeconcurrent, met als hoogtepunt het debuut op de London Stock Exchange in 2002.
Het pad naar echte luxe is echter moeilijker gebleken dan het aantrekken van een van Burberry's iconische trenchcoats. Onder CEO Jonathan Akeroyd ziet het bedrijf een omzetdaling van 12 procent in Q1 2024 en schrapt het banen, worstelend om het enthousiasme van investeerders aan te wakkeren of de begeerde status van 'hot brand' te bereiken.
De kern van Burberry's uitdaging ligt in de perceptie van de consument. Ondanks ambitieuze prijsstrategieën - een Burberry Snip-tas kost nu 3.500 pond, waarmee een vergelijkbaar aanbod van Louis Vuitton met 1.000 pond wordt overtroffen - worstelt het merk om hetzelfde aanzien te krijgen als gevestigde luxemerken. Zoals Bernstein-analist Luca Solca scherpzinnig opmerkt, zou Burberry meer succes kunnen hebben door zijn premiumwortels te omarmen, net als de strategie van Coach op de Amerikaanse markt.
De inspanningen van creatief directeur Daniel Lee om een eigentijdse flair te brengen en tegelijkertijd Burberry's erfgoed te eren, hebben nog niet het gewenste momentum opgeleverd. De modewereld kijkt met ingehouden adem, als personages in Becketts "Waiting for Godot", naar een doorbraak die voortdurend aan de horizon lijkt te liggen.
Je kunt geen prijskaartje hangen aan verlangen
In de tussentijd kunnen consumenten nog steeds Burberry's iconische stukken kopen tegen outletprijzen - een praktijk die, hoewel gunstig voor shoppers, de luxe aspiraties van het merk kan belemmeren. Terwijl Burberry zijn reis naar de bovenkant van de markt voortzet, moet het worstelen met een fundamentele waarheid: in luxueuze mode kan wenselijkheid niet simpelweg worden geprijsd.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op FashionUnited.UK. Vertaling via AI en bewerkt door Sylvana Lijbaart.