• Home
  • Nieuws
  • Business
  • C&A investeert 1 miljard in groeistrategie

C&A investeert 1 miljard in groeistrategie

Door Anne Buis

11 nov. 2016

Business

Modeketen C&A gaat onrendabele winkels sluiten en investeren in eenderde van de bestaande winkels. Voor deze investering trekt de keten maar liefst 1 miljard euro uit. Dat vertelt topman Philippe Brenninkmeijer in het Duitse vakblad Textilwirtschaft.

"C&A staat aan het begin van een ambitieuze transformatie die gericht is op het bouwen van een toekomstbestendig bedrijf en het omvormen van de business naar een fundamenteel nieuwe manier om toegevoegde waarde te blijven leveren aan haar klanten," laat het modebedrijf in een persbericht weten. De 1 miljard euro zal in Europa geïnvesteerd worden in winkelbeleving, marketing, serviceverbetering, online strategie en de collectie zelf.

Winkels die niet goed presteren zullen gesloten worden, en mogelijk volgen er winkelopeningen op andere locaties, zegt een woordvoerder tegen Textilwirtschaft. Of er ontslagen zullen vallen, wilde hij niet zeggen. Bij een eerdere situatie in Spanje gebeurde dat wel. C&A heeft 1.500 winkels in Europa, waar zo'n 35.000 mensen werkzaam zijn.

C&A vernieuwt eenderde van de winkels voor eind 2017

Het doel van de investering is om een 'robuste groei' te realiseren in 2021, dan moet 80 procent van de filialen vernieuwd zijn. Tegen het einde van 2017 moet al eenderde van de winkels in een nieuw jasje zijn gestoken. De modeketen zegt nog niets over omzet- en winstdoelstellingen.

C&A geeft zelden resultaten. Volgens Textilwirtschaft boekte de keten een omzet van 3 miljard euro in 2014, terwijl analisten een schatting maken van een omzetdaling van 2 procent in 2015. "We zijn niet waar we willen zijn in termen van omzet en winst. Dat is waarom we de transformatiestrategie moeten versnellen," stelt Brenninkmeijer in het Duitse vakblad. Tot nu toe kon de groep 'omgaan' met de dalende omzet, maar op lange termijn is 'zoiets als dit niet duurzaam'. Om groei te bevorderen moet er gemoderniseerd worden.

De laatste keer dat C&A cijfers publiceerde was in boekjaar 2011/2012; toen rapporteerde de keten een bruto-omzet van 6,8 miljard en een stijging van 3,2 procent. De Nederlandse winkels zagen de omzet met 0,8 procent dalen tot 510 miljoen euro.

C&A Nederland: "Investering, geen herstructurering"

C&A Nederland bevestigt het nieuws aan FashionUnited in een schriftelijke verklaring. Hoewel er in Duitse media wordt gesproken over een herstructurering, is daar volgens C&A zelf geen sprake van. "Met 132 winkels in Nederland is het openen en sluiten van locaties een vast onderdeel van het beheer van het winkelportfolio, waarbij regelmatig – net als bij alle andere retailorganisaties – op basis van prestaties en markttrends beslissingen worden genomen om relevant te kunnen blijven voor de consument. Zo is vorige maand de sluiting van vier minder winstgevende Nederlandse filialen aangekondigd," aldus C&A, die daarmee reageert op het interview in Textilwirtschaft.

C&A Nederland laat weten ook een deel van de 1 miljard te investeren in de Nederlandse winkels. Sterker nog, daar is de Nederlandse tak al mee begonnen. De winkel in Almere is vorige maand voorzien van een nieuw winkelconcept en is ook in het aantal vierkante meters uitgebreid. Eind vorig jaar opende er een nieuw fililaal in Nijkerk, tevens zijn er 5 winkels stevig verbouwd. De Amsterdamse flagshipstore is ook heropend met een nieuw concept. "Alleen al dit jaar is er in Nederland in meer dan zestig winkels geïnvesteerd in een nieuw en fris uiterlijk," aldus C&A in een reactie. Volgend jaar staan de vestigingen Arnhem Kronenburg, Eindhoven en Maastricht in de planning voor een verbouwing.

C&A sluit volgend jaar zomer vier filialen in Nederland, zo maakte de keten vorige maand bekend. Het gaat om de winkel op Vredenburg in de Utrechtse binnenstad, Kanaleneiland, Pijnacker (Zuid-Holland) en Nijverdal (Overijssel). De winkels gaan in mei en juni 2017 dicht. Hoofdreden voor de sluiting is het 'slechte bedrijfseconomische resultaat' van de betreffende filialen en het feit dat de winkelketen voor deze winkels geen verbetering verwacht. Eind juni werd bekend dat C&A na bijna tien jaar alle activiteiten in Turkije stopzet. Het bedrijf opereerde 24 filialen in het land.

Beeld: C&A, Facebook C&A Nederland