• Home
  • Nieuws
  • Business
  • CBS: Economie derde kwartaal 2017 groeit 0,4 procent

CBS: Economie derde kwartaal 2017 groeit 0,4 procent

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het binnenlands product (bbp) steeg in het derde kwartaal van 2017 met 0,4 procent. Daarmee blijft het groeicijfer na de tweede berekening gelijk aan de eerste berekening die op 14 november door het CBS werd gepubliceerd.

Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het derde kwartaal met 48 duizend ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 51 duizend banen.

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2016 waren er in het derde kwartaal van 2017 volgens de tweede berekening 218 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer. Dat was bij de eerste berekening 223 duizend.

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2016 groeide de economie 3 procent.

De tweede berekening van het bbp wordt altijd circa 90 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd. De eerste berekening, ongeveer 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze eerste berekening komt voortdurend meer informatie beschikbaar over de Nederlandse economie, zoals van de bouw, de zakelijke dienstverlening, de horeca, de overheid, de zorg en de financiële instellingen, die vervolgens wordt verwerkt in nieuwe berekeningen.

CBS
derde kwartaal 2017