• Home
  • Nieuws
  • Business
  • CPB voorspelt economische groei voor 2021, maar ‘de klap moet zich nog laten voelen’

CPB voorspelt economische groei voor 2021, maar ‘de klap moet zich nog laten voelen’

Door Nora Veerman

17 aug. 2020

De Nederlandse economie krimpt in 2020 nog met 5 procent, maar in 2021 kan deze weer een groei verwachten van 3 procent. Dat meldt de NOS op basis van ramingen en de concept-MEV (macro-economische verkenningen) van het Centraal Planbureau. De directeur van het CPB, Pieter Hasekamp, waarschuwt echter voor teveel optimisme: “De klap is ongekend en moet zich grotendeels nog laten voelen.”

Nederland komt ten opzichte van andere landen relatief goed uit de coronacrisis, maar “er komt nog veel ellende aan,” aldus Hasekamp. Zo zullen er de komende tijd nog veel faillissementen vallen en zal de werkloosheid blijven oplopen tot ongeveer 7 procent, ervan uitgaande dat de steun van de overheid aan bedrijven na september niet wordt gecontinueerd.

De voorspellingen van het CPB zijn minder somber dan twee maanden geleden, toen nog rekening werd gehouden met een economische krimp van 6,4 procent in 2020 en een groei van 3,3 procent in het volgende jaar. Komt er echter een tweede coronagolf met bijkomende maatregelen, dan is de kans dat de krimp alsnog zal oplopen tot 6,5 procent en de werkloosheid tot 10 procent.