Curatoren Macintosh starten forensisch onderzoek

De curatoren van de failliete Macintosh Retail Group schakelen bij hun oorzakenonderzoek de hulp in van een forensisch onderzoeksbureau. Financieel adviesbureau BFI Global gaat een analyse uitvoeren over de cijfers van de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit het meest recente faillissementsverslag, schrijft het Financieele Dagblad.

De inschakeling van BFI Global is onderdeel van het onderzoek naar de eventuele oorzaken van het faillissement van het bedrijf eind 2015. Het bureau zal de komende tijd onder andere oud-medewerkers van Macintosh-ketens als Dolcis, Scapino en Manfield ondervragen, om zo duidelijk te krijgen hoe het er voor het faillissement aan toe ging.

Hoewel forensisch accountants gespecialiseerd zijn in onderzoek naar vormen van fraude, waaronder valsheid in geschrifte en fouten in de boekhouding, zegt curator John Huppertz geen aanwijzingen te hebben dat zich bij Macintosh dergelijke zaken hebben voorgedaan. “Maar gezien de omvang van dit faillissement is het zinvol om ons te laten ondersteunen.”

Volgens Huppertz wordt het enigszins ongebruikelijke forensische onderzoek uit ‘pure zorgvuldigheid’ uitgevoerd, benadrukkend dat er zelden beursfondsen van zulke grote omvang ten onder gaan. “Het is niet alledaags. We kennen in Nederland misschien maar tien vergelijkbare faillissementen in de afgelopen 25 jaar,” stelt de curator aan het FD.

Macintosh-dochter Manfield, dat begin vorig jaar werd overgenomen door Sacha-moederbedrijf Termeer Schoenen, opent binnenkort een nieuwe vestiging in Leiden. De schoenenretailer neemt daarmee intrek in een drie verdiepingen tellend pand, waarin voorheen zusterketen Dolcis was gevestigd. Daarvan werden na het faillissement slechts twintig winkels overgenomen, met uitzondering van de vestiging in Leiden.

Vanwege de grote omvang van het oorzakenonderzoek, waaronder de hoeveelheid documenten en te interviewen medewerkers, zal het op zijn vroegst in het derde kwartaal van volgend jaar worden afgerond.

Beeld: Macintosh website

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN