De Wasserij in Rotterdam brengt vernieuwende modeprofessionals samen op één plek
bezig met laden...
Wat te doen met een voormalige industriële wasserij? In Rotterdam-Noord is daar een nieuwe ‘fashion hub’ van gemaakt met de toepasselijke naam De Wasserij, zo meldt de nieuwe broedplek in een persbericht. Ruim vijftig modeprofessionals die met hun praktijk willen bijdragen aan een betere toekomst zijn samengebracht in het gebouw.
Het is nog even wachten op de opening. In het weekend van 16 en 17 november presenteren de vijftig ondernemers en talenten zich namelijk aan het grote publiek door middel van het eerste openbare evenement: Getting Closer Fashion Festival. Met het publieksprogramma wil De Wasserij modeliefhebbers en professionals uitnodigen om mee te denken en vooral mee te werken aan een meer toekomstgerichte mode. Tijdens het weekend houden de residenten van het gebouw open studio en worden workshops, presentaties, talks en rondleidingen gegeven. Ook kunnen bezoekers shoppen, fashion films bekijken, een kledingstuk laten repareren of zelf aan de slag, aldus het bericht.
Het project is al sinds 2016 in de maak, zo bleek tijdens een interview met Olaf van der Wal met FashionUnited begin 2018. Van der Wal is directeur van Skar, een stichting die kunstateliers in Rotterdam beheert. Van der Wal gaf destijds al aan dat het belangrijk is dat de huurders met elkaar gaan samenwerken en ook in het persbericht dat deze week is uitgestuurd wordt dit onderstreept. “De residents van de Wasserij geloven in de kracht van samenwerking. Ze willen bijdragen aan een gezond ecosysteem in de stad en de regio, en geven daarmee een creatieve sector van Rotterdam een belangrijke impuls.” Van der Wal noemde de Wasserij in 2018 een ‘bijenkorf van modeprofessionals uit verschillende disciplines’.
De Wasserij in Rotterdam opent met het Getting Closer Fashion Festival
De huurders van de studio’s in De Wasserij zoeken naar vernieuwende werkwijzen om kleding op een meer verantwoorde manier beschikbaar te maken. In het pand zijn onder andere Isabelle Schulz, Marlou Verheijden, AnoukxVera, Laura Luchtman en Atelier Markx te vinden. Een overzicht van de deelnemers van De Wasserij is te vinden op de website van de broedplek. Naast de studio’s is er ook een maaklab met drie werkplaatsen. Zo is er een naaiatelier, een drooglab en een natlab. Voor bijvoorbeeld zeefdrukken, 3d printen en borduren.
De Wasserij is een project van Broedplaatsen Rotterdam en is ontstaan op initiatief van Skar, Stipo, Stad2 en Vanschagen Architecten.
Beeld: via De Wasserij