• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Decathlon verkoopt nog steeds aan Rusland’

‘Decathlon verkoopt nog steeds aan Rusland’

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Decathlon

De Franse sportretailgigant Decathlon heeft mode aan Rusland verkocht ondanks de belofte dat niet te doen, blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Disclose. Dit nieuws komt nadat Decathlon op 29 maart 2022 in een officiële verklaring liet weten “in solidariteit met collega’s” in Oekraïne en buurlanden niet langer aan Rusland te leveren. Ook benoemt Decathlon in de verklaring dat ze de exploitatie van zijn winkels zal opschorten.

Weinig daarvan is nageleefd. Uit interne documenten en getuigenissen die onderzoeksbureau Disclose mocht inzien blijkt dat Decathlon via een omweg toch aan Rusland heeft geleverd.

Decathlon leverde sportmode zoals ski-jassen, broeken en schoenen. Deze werden in november 2023 overgevlogen vanuit Bangladesh, waar ze werden geproduceerd, die vervolgens via een “lege vennootschap” in Dubai werden verkocht aan Rusland. Decathlon heeft in totaal voor 12 miljoen Amerikaanse dollar (10,7 miljoen euro) aan het bedrijf Desport, dat in totaal 60 verkooppunten heeft in Rusland, mode verkocht.

Decathlon deelt een statement: "Sinds oktober 2023 heeft Decathlon geen winkels meer in de Russische federatie, heeft het geen personeel meer in dienst en heeft het geen belangen meer in bedrijven in de Russische federatie. In het kader van de terugtrekking uit de Russische federatie gaf Decathlon prioriteit aan het behoud van de tewerkstelling van teamleden bij de nieuwe eigenaar, voor wie dat wenste. Daarom koos Decathlon ervoor om al zijn activiteiten en activa over te dragen aan het bedrijf 'ARM', dat eigenaar is van het merk Desport. Om de transactie af te ronden, werd overeengekomen om, in overeenstemming met de geldende lokale en internationale regelgeving, gedurende een beperkte periode een beperkte hoeveelheid producten te leveren om de koper te ondersteunen bij de lancering van zijn nieuwe activiteiten, waarbij de banen van de voormalige teamgenoten behouden bleven. Decathlon bevestigt opnieuw haar engagement om alle toepasselijke lokale en internationale regelgeving na te leven."

Dit artikel is na publicatie aangepast op 29 januari met een statement van Decathlon.

Decathlon