• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Distributeur Gant Benelux vraagt faillissement aan

Distributeur Gant Benelux vraagt faillissement aan

Door Tessa Guntlisbergen

29 okt. 2015

Business

Fashion Concept Group, de distributeur van Gant Benelux, heeft faillissement aangevraagd. De aandeelhouders van de in Amersfoort gevestigde groep houden Gant AB verantwoordelijk voor het faillissement en zijn een juridische procedure tegen het moederbedrijf gestart. Dat bevestigt de groep zojuist in een persbericht.

Onlangs werd al bekend dat het Amerikaanse lifestylelabel Gant de licentieovereenkomst met Fashion Concept Group, dertig jaar lang de distributeur van Gant Benelux, heeft beëindigd. Geruchten over een faillissement van Fashion Concept gingen begin deze week rond en die zijn nu bevestigd. Inmiddels zijn 132 medewerkers geïnformeerd. Het was al niet meer mogelijk producten te bestellen via de Nederlandse webshop.

Fashion Concept Group vraagt faillissement aan

Fashion Concept Group was dertig jaar lang de distributeur van Gant Benelux. De groep heeft afgelopen jaren last gehad van de economische crisis. Om het tij te keren, hebben het management en de aandeelhouders twee jaar geleden reorganisaties doorgevoerd. Naar eigen zeggen was het bedrijf daardoor op weg om weer winstgevend te worden, met het vooruitzicht op een positieve Ebitda voor 2015.

Onlangs werd de licentieovereenkomst met Fashion Concept Group beëindigd, volgens Gant CEO Nilsson omdat de groep te weinig in het merk investeerde. “We zijn al een tijd bezig ons te richten op het nieuwe imago van Gant, maar we merkten dat de Benelux hierin achterloopt. Door te weinig investeringen moesten we de samenwerking stopzetten,” aldus Nilsson.

Aandeelhouders starten juridische procedure tegen Gant AB

Fashion Concept Group is niet te spreken over het beëindigen van de licentieovereenkomst door Gant AB. De aandeelhouders van de groep houden Gant AB verantwoordelijk voor het faillissement en zijn een juridische procedure tegen het bedrijf gestart. “In plaats van hun 30-jaar lange relatie als distributeur in de Benelux een nieuwe kans te geven om weer winstgevend te zijn, heeft Gant AB ons het vuur aan de schenen gelegd,” zo zegt Ronald Versluis, CEO van Fashion Concept Group, in een verklaring.

Volgens Versluis heeft Fashion Concept er alles aan gedaan om tot een overeenkomst met Gant te komen. “We hebben tot het laatst toe geïnvesteerd in het merk, maar nu blijkt dat Gant een andere agenda had. Het is spijtig dat ze niet open hebben gestaan voor alternatieve oplossingen,” zo zegt hij in het persbericht. “Gant heeft zijn machtspositie misbruikt om een einde te maken aan ons distributeurschap.”

De toekomst van Gant Benelux

Fashion Concept Group heeft eigen Gant winkels in Zeist, Breda, Maastricht in Nederland en in Waveren en Brussel in België. De distributeur heeft ook eigen outletwinkels in Lelystad, Roermond en Maasmechelen. Wat er met deze winkels gaat gebeuren, is nog niet bekend. Gant heeft aangekondigd een dochteronderneming op te willen bouwen voor de distributie. Fashion Concept Group is een Nederlands bedrijf met in Nederland en België veertien eigen Gant winkels in steden als Brussel, Amsterdam en Breda. Verder heeft het merk honderden verkooppunten in de Benelux.

Gant AB is actief in zeventig landen wereldwijd en boekte In 2014 boekte een omzet van 980 miljoen dollar. Het merk is gespecialiseerd in het maken van shirts en heeft drie lijnen: het sportieve Gant Originals, het modieuze Rugger Gant en sinds kort Gant Diamond G, gericht op zakenreizigers.