• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Doorstart voor La Ligna

Doorstart voor La Ligna

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Goed nieuws voor de modeketen La Ligna: het is de curator gelukt om een doorstart te realiseren. Een groep investeerders, waaronder ook het huidige management, neemt de keten over. Er blijven 42 van de 52 winkels behouden en voor 135 van de 230 mensen is een baangarantie gegeven.

Begin februari werd La Ligna failliet verklaard. Al snel werd duidelijk dat er veel interesse was voor een overname; er waren negen potentiële overnamekandidaten. Uiteindelijk deed een groep investeerders, waaronder een deel van het management van La Ligna, het beste bod. "Van de 9 geïnteresseerde partijen bleven er uiteindelijk 3 over", legt curator Jasper Berkenbosch uit aan Nu.nl. "De groep investeerders had de beste garantie dat de schade voor de winkels beperkt zou blijven."

Met de doorstart zijn 135 medewerkers zeker van hun baan, laat Berkenbosch weten. Zij zullen onder dezelfde arbeidsvoorwaarden aan het werk kunnen.

Modeketen La Ligna maakt een doorstart

Eerder liet financieel directeur Martijn Franssen weten dat het bedrijf al langer verlies leed. "Zoals bij veel andere ketens bleef de omzet achter de afgelopen jaren,” lichtte Franssen toe aan NOS. "We hebben veel gedaan om de kosten per vierkante meter winkeloppervlak te drukken, de marges gingen ook omhoog. Maar het was niet voldoende. We leden verlies op verlies." Uiteindelijk lag er een schuld van 10 miljoen euro.

In januari zag het er nog hoopvol uit voor La Ligna. “We waren vorige maand dichtbij een oplossing met onze schuldeisers, maar dat is uiteindelijk niet van de grond gekomen,” zei Franssen begin februari tegen RTV Noord. Een van de partijen ging niet akkoord, toen La Ligna aanstuurde op een langgerekte gegarandeerde terugbetaling van de schulden. Als gevolg van het mislukken van een betalingsregeling was er onvoldoende geld in de kas, waardoor er onder andere geen nieuwe collecties gemaakt konden worden. Ook kon La Ligna de huur niet meer betalen. Met de doorstart zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt met de verhuurder, laat curator Berkenbosch weten.

La Ligna opende zijn eerste winkel in 1984 aan de Stoeldraaierstraat in Groningen. De winkel had voornamelijk kleurrijke truitjes en bloesjes, maar die vielen zo goed in de smaak dat het assortiment al snel uitbreidde met rokken en broeken. Het succes vertaalde zich vervolgens naar een uitbreiding van filialen in heel Nederland. Het assortiment groeide mee. Vanaf 1992 ontwerpt La Ligna de vrouwencollecties binnenhuis en is het private label la Ligna gelanceerd. De modeketen heeft ook een webwinkel.

La Ligna