• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Dov Charney wil American Apparel redden

Dov Charney wil American Apparel redden

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De voormalige CEO en oprichter van American Apparel, Dov Charney, wil American Apparel nieuw leven in blazen. Hij laat weten dat hij plannen maakt met potentiële en bestaande investeerders om een doorstart te realiseren van het failliete bedrijf.

“Charney is ervan overtuigd dat nieuwe en bestaande investeerders met hem en zijn team van industrieleiders in staat zijn om een belangrijke lange termijn-waarde voor American Apparel’s aandeelhouders te realiseren,” laat hij in een statement weten.

Charney deelde mede dat hij Cardinal Advisors LLX heeft ingehuurd om zich te laten adviseren over mogelijkheden, maar hij wilde niet verder uitwijden over de details. Cardinal Advisors LLX heeft al bevestigd samen te werken met Charney. Volgens het bedrijf is Charney de beste kandidaat om het bedrijf en om de herstructurering te leiden, nadat hij elf maanden geleden gedwongen vertrok bij het merk.

Charney is ervan overtuigd dat nieuwe en bestaande investeerders, samen met hem en zijn team van de industrie leiders, in staat om significante waarde op lange termijn voor American Apparel's stakeholders, waaronder de duizenden werknemers te realiseren zou zijn, door de heropleving van American Apparel's omzet en winstgevendheid, behoud en het creëren van eerlijke lonen werkgelegenheid in de kledingindustrie.

Dov Charney in gesprek met investeerders voor nieuw plan American Apparel

In oktober vroeg American Apparel uitstel van betaling aan; er werd een Chapter 11-procedure ingediend bij de faillissementsrechtbank in Delaware. Het bedrijf heeft met 95 procent van de geldschieters een overeenkomst bereikt over het afbetalen van de schulden, meldde de New York Times eerder. De geldschieters zouden hun obligaties ter waarde van 200 miljoen dollar ruilen voor aandelen, met als gevolg dat de jaarlijkse schulden van 300 miljoen dollar zouden teruglopen naar 135 miljoen dollar. Op 30 september had American Apparel 9.000 medewerkers en 227 winkels.

Momenteel is American Apparel in de laatste fase van de afhandeling van de bankroetprocedure; het reorganisatieplan moet op 20 januari goedgekeurd worden. Volgens het nieuwe plan wordt 200 miljoen dollar aan schulden ingewisseld voor aandelen.

Dov Charney zoekt nieuwe investeerders voor American Apparel

Charney heeft een investeerder nodig, omdat het grootste aandeel van zijn geld vast zit in de voorraad van American Apparal, die verloren is gegaan toen het Amerikaanse bedrijf bankroet ging. Vorige maand beweerde hij nog tegenover de rechter dat hij zichzelf moest verdedigen omdat hij zich geen advocaat kon veroorloven. De voormalig CEO verloor 42 procent aandelen in American Apparel, samen met andere aandeelhouders, dat werd gebruikt als onderpand voor het New Yorkse hedgefonds Standard general LP.

Wil Dov Charney een succesvol bod doen, dan zal hij toch zeker met een bod van meer dan 350 miljoen dollar moeten komen, stelt The Wallstreet Journal. Met dat bedrag kunnen de schulden naar de aandeelhouders worden gedekt, evenals de 90 miljoen dollar aan debtor-in-possession financing en de 40 miljoen die nodig was om de capter 11-procedure te financieren.

American Apparel heeft laten weten dat het bedrijf inderdaad een brief van Charney heeft ontvangen, waarin hij zijn interesse om een bod te maken kenbaar maakt. Het was echter niet duidelijk of hij zijn plannen ook financieel kon onderbouwen. Tevens liet de woordvoerder weten dat er nog meer geïnteresseerden voor het bedrijf waren, en dat het daarom te vroeg is om commentaar te geven op de zaak.

In juni 2014 werd Charney gedwongen te vertrekken bij het Amerikaanse kledingmerk. Zijn gedrag was omstreden; wangedrag, misbruik van bedrijfsfondsen en het lukte hem niet om belastende blogposts te doen stoppen, geschreven voor voormalig werknemers.

American Apparel