American Apparel zakt steeds verder weg
bezig met laden...
Het ziet er niet goed uit voor het American Apparel. Het bedrijf meldt dat het waarschijnlijk niet voldoende financiële middelen heeft voor de komende twaalf maanden. Ze verwachten ook een nog groter verlies te boeken in het tweede kwartaal van 2015. Dat meldt Reuters.
De kwartaalcijfers hadden er eigenlijk al moeten zijn, maar de publicatie is vertraagd omdat het management in gesprek is met geldschieters. American Apparel was al in gesprek met kredietverstrekker Capital One Business Credit Corp over het niet naleven van de contracten. Het bedrijf laat nu weten nog steeds te praten met Capital One en andere financiële stakeholders over mogelijke vrijstellingen, maar die hebben tot op heden nog niet tot een oplossing geleid. Het bedrijf werkt tevens samen met adviseurs aan mogelijke strategische en financiële alternatieven, waarbij gedacht moet worden aan herfinancieringen, nieuw kapitaal of herstructurering van bestaande schulden.
American Apparel verwacht een omzet van 134 miljoen dollar, wat neerkomt op een omzetverlies van 17 procent. Het nettoverlies zal uitkomen op 19 miljoen dollar, oftewel 0,11 dollar per aandeel. Vorig jaar kwam het nettoverlies uit op 16 miljoen dollar en 0,09 dollar per aandeel. Zonder winkelsluitingen daalde de omzet met 14 procent. Als gevolg van de winkelsluitingen daalde de omzet met 3 miljoen dollar, daarnaast waren ongunstige wisselkoersen ook nog eens goed voor een omzetdaling van 6,2 miljoen dollar.
American Apparel zit in geldnood
Het kledingmerk verkeert al langere tijd in zwaar weer. In de laatste vijf jaar is de marktwaarde van 540 miljoen dollar gedaald naar slechts 90 miljoen dollar. De aandelen zijn dit jaar alleen al met 80 procent gedaald.
In juli werd er nog een grote reorganisatie aangekondigd, waarbij flink wat banen geschrapt zouden worden en winkels hun deuren zouden sluiten. Om welke aantallen het gaat, maakte American Apparel niet bekend. In juli had het modebedrijf nog 239 winkels in 20 landen. Toen waarschuwde het Amerikaanse merk ook al dat er meer kapitaal nodig was voor de komende 12 maanden, en dat er in de komende 18 maanden een besparing van 30 miljoen dollar moest komen. In mei wilde American Apparel nog zo’n 10 miljoen dollar aantrekken voor het kapitaal.
Naast tegenvallende cijfers heeft het bedrijf ook zijn handen vol aan oprichter en voormalig directeur Dov Charney, die vorig jaar werd ontslagen en nu de modeketen heeft aangeklaagd. Zo diende hij een schadeclaim in van 30 miljoen dollar tegen Standard General, het hedge fund dat drie zetels in de Raad van Bestuur van American Apparel heeft. Volgens Charney zou het bedrijf hem ten onrechte hebben ontslagen. Hij beschuldigde de modeketen en voorzitter Colleen Brown van smaad en laster. Daarnaast heeft American Apparel Charney via de rechter een gebiedsverbod opgelegd, wat inhoudt dat de oud-CEO niet meer in de buurt van het hoofdkantoor van American Apparel mag komen.