• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Drie vragen aan de nieuwe eigenaar van Granny’s Finest

Drie vragen aan de nieuwe eigenaar van Granny’s Finest

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business |INTERVIEW

Granny’s Finest krijgt een tweede leven, zo bleek afgelopen week. Het bedrijf wordt doorgestart door sociaal ondernemer Carolien Kernkamp. FashionUnited sprak telefonisch met de kersverse eigenaar van het sociale knitwear label.

Granny’s Finest zag in 2011 het levenslicht in Rotterdam. De sociale onderneming bestrijdt eenzaamheid onder ouderen door middel van wekelijkse handwerkclubs. De ontwerpen van de producten worden gemaakt door jonge ontwerpers. Het bedrijf kon onder andere de Bijenkorf als klant rekenen. Het bedrijf ging in juni over de kop. Mede dankzij het sociale aspect van de onderneming meldden veel geïnteresseerden zich bij de curator, aldus de curator afgelopen week telefonisch tegen FashionUnited. Kernkamp is nu twee weken officieel eigenaar van Granny’s Finest en het is druk, aldus de ondernemer tijdens het telefoongesprek. Het bedrijf is bezig met het verhuizen van de producten, maar Kernkamp maakt graag tijd om over de sociale onderneming te spreken.

Wat was de aantrekkingskracht van Granny’s Finest om een doorstart te realiseren?

“De kant van het sociale ondernemen was zeker aantrekkelijk. Zelf ben ik al vijftien jaar bezig met maatschappelijk ondernemen. Ik denk dat het heel erg de moeite is om het bedrijf door te starten en ik wil ook zeker wat doen voor de ouderen, misschien ook omdat ik zelf niet meer de jongste bent,” vertelt Kernkamp lachend aan de telefoon. “Persoonlijk houd ik van lokale productie en oude ambachten, dat komt hier samen. Daarnaast ben ik zelf gewerkt aan het verduurzamen van productieketens onder andere in de textielbranche, dus het duurzame aspect sprak me ook zeker aan.”

Waar denkt u dat het mis ging bij Granny’s Finest?

“Ik denk dat het aankwam op duidelijke keuzes. Het is een onderneming die met passie is ontwikkeld en snel is gegroeid. Bijvoorbeeld met de productie bij de breiclubs, daardoor kwam de commercie onder druk te staan. Om een voorbeeld te noemen hebben we nu veel voorraad van sjaals die de oma’s leuk vinden om te maken, maar die niet veel verkocht worden omdat ze niet de juiste afmetingen hebben. Deze voorraad werd bij een externe partij opgeslagen en zo liepen de kosten op. Het was een optelsom van elementen, kleine dingen. Daar gaan we nu meer controle bij uitvoeren.”

Wat gaat veranderen bij Granny’s Finest?

“We moeten goed opletten waar we onze energie in steken. Ik zal niet snel een conceptstore creëren [zoals de oude eigenaar wel deed vorig jaar, red.]. We gaan naar een flexibel en low cost bedrijfsmodel.”

”We gaan ook zeker kijken naar de breiclubs, hoe we dat gaan organiseren. Het moet niet te bewerkelijk worden, dat we niet meer aan verkoop toekomen. Keuzes moeten gemaakt worden over welke producten gebreid worden. De focus moet liggen op kwaliteit. Het motto ‘Made by the new, produced by the best, worn by the greatest’ klopt nog steeds. De klassiekers blijven in de collectie, maar we werken ook aan nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld interieur [plaids, kussens, etc, red.]. We zullen nog steeds samenwerken met jonge ontwerpers maar dan meer op limited edition basis.”

Ook duurzaamheid gaat een nog grotere rol spelen bij Granny’s Finest. “De collectie wil ik gaan verduurzamen. Een sourcer uit Europa bijvoorbeeld. Het moet een Triple A-rating krijgen op het gebied van duurzaamheid. Het is voor mensen die moe zijn van fast fashion, die gaan voor het verhaal achter Granny´s Finest, de kwaliteit en daar een premium prijs voor willen betalen.”

“Er is nog een hoop te doen. First things first,” aldus Carolien Kernkamp.

Beeld: Granny's Finest Facebook

Granny's Finest