• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Duits-Nederlandse samenwerking Convenant Duurzame Kleding en Textiel versterkt duurzaamheid

Duits-Nederlandse samenwerking Convenant Duurzame Kleding en Textiel versterkt duurzaamheid

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel heeft aangekondigd nauwer samen te werken met het Duitse Bündnis für nachthaltige Textilien. De twee hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend en maakte dit bekend tijdens OESO in Parijs.

De twee organisatie zijn een samenwerking aangegaan om op deze manier bedrijven beter te ondersteunen bij het uitvoeren van zogenoemde ‘due diligence’-onderzoeken. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of bedrijven wel aan de duurzaamheidseisen voldoen. Met de samenwerking willen de initiatieven ‘structurele verandering teweegbrengen’ in de kledingindustrie, zoals betere leef- en werkomstandigheden voor de arbeiders in de industrie.

Merken kunnen door de samenwerking nu een ‘geassocieerd’ lidmaatschap krijgen bij de initiatieven. Deelnemende merken van het Duitse Initiatief kunnen bijvoorbeeld door een lijst van productielocaties te delen en het accepteren van een Nederlandse klachten- en geschillencommissie ook deel uitmaken van het Nederlandse convenant. Andersom moeten Nederlandse merken hun plan van aanpak en voortgangsrapporten publiceren op de website van het Duitse Bündnis. Een van de deelnemende merken is C&A.

“De samenwerking tussen twee op de Europese markten opererende nationale multistakeholder-initiatieven in de textielsector is een belangrijke stap om onze invloed te vergroten,” aldus Pierre Hupperts, voorzitter van het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel in een statement. “Dit helpt ons om - in ieder geval op Europees niveau - een gelijk speelveld te creëren. Dit is een belangrijk element om ervoor te zorgen dat due diligence niet een kwestie van concurrentie is, maar vooral een gemeenschappelijk element.

Lees meer over de resultaten van de groep: Convenant Duurzame Kleding en textiel publiceert eerste resultaten
Bündnis für nachthaltige Textilien
Convenant Duurzame Kleding en Textiel