Esprit boekt weer winst maar ziet omzet dalen in H1 2016

Esprit heeft in het eerste halfjaar van 2016 een nettowinst van 61 miljoen Hongkongse dollar (7,4 miljoen euro) geboekt. Het modelabel lijkt zich te herstellen, na het nettoverlies van 238 miljoen Hongkongse dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet bedroeg echter 8,2 miljard dollar (1,02 miljard euro), wat neerkomt op een daling van 9,9 procent in lokale valuta (en jaar-op-jaar basis). Vorig jaar was de omzet nog 9,3 miljard Hongkongse dollar (1,14 miljard euro).

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll naar beneden voor de samenvatting.

CEO Jose Manuel Martínez liet tijdens de persconferentie weten: “Tijdens het eerste half jaar van boekjaar 2016/2017 stonden de prestaties onder druk en daarom heeft het management beslissende maatregelen genomen om winst te genereren. Hierdoor zijn de botton line prestaties van de groep zichtbaar verbeterd.”

Esprit boekt weer winst maar ziet omzet dalen in H1 2016

Esprit rapporteert nettowinst van 61 miljoen Hongkongse dollar

De labels Esprit Woman en EDC, die samen goed zijn voor 70,3 procent van de groepsomzet, rapporteerden een omzetdaling van respectievelijk 5,6 procent en 6,4 procent in lokale valuta. Bij een gelijkblijvend aantal winkels daalde de omzetten met 2,6 procent en 1,4 procent. De winkeloppervlakte van Esprit Men werd flink gereduceerd na tegenvallende resultaten. De omzet daalde met 17,1 procent. Lifestyle en andere producten zag de omzet nog meer dalen met een percentage van 18,6 procent. Dat kwam vooral door de daling van de kinderlijn, die de omzet met maar liefst 62,8 procent zag dalen als gevolg van de licentie-overdracht naar Groupe Zannier in januari 2016.

Retail (exclusief e-commerce) zag de omzet met 13,1 procent dalen in lokale valuta. De winkeloppervlakte werd met 11,1 procent gereduceerd. In het eerste halfjaar daalde de omzet van groothandel met 10,5 procent, terwijl de verkoopoppervlakte met 16,8 procent daalde.

In Duitsland werd een omzet van 4,1 miljard Hongkong dollars gerapporteerd (508 miljoen euro) in het eerste halfjaar, wat neerkomt op een daling van 6,3 procent in lokale valuta. De winkeloppervlakte daalde met 8,7 procent. De retail, e-commerce, groothandel en licenties samen droegen voor respectievelijk 36,8 procent, 28,4 procent, 34,5 procent en 0,3 procent bij aan de Duitse omzet. Zonder e-commerce rapporteerde de Duitse retail een daling van 7,2 procent. De omzet van groothandel in Duitsland daalde met 6,4 procent.

In de regio Rest van Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten werd een omzet van 3 miljard Hongkongse dollar (374 miljoen euro) gerapporteerd. Dat is een daling van 10,8 procent. In Rest van Europa werd een daling van 12,5 procent gezien in retail, tegenover een daling van 15,3 procent in verkoopoppervlakte. Er werden 17 winkels gesloten die verlieslatend waren en 31 concessies werden gesloten als gevolg van het faillissement van V&D. De groothandel daalde in de Rest van Europa met 12,5 procent.

Esprit boekt weer winst maar ziet omzet dalen in H1 2016

De brutomarge steeg met 2 procentpunt tot 52,5 procent. Esprit wist de operationele kosten met 10,8 procent te reduceren tot 4,3 miljard Hongkongse dollar (536 miljoen euro). CFO Thomas Tang liet in het persbericht weten: “De groep heeft een merkbare verbetering bereikt in de financiële prestaties, dankzij de besparingen in alle belangrijke kostenposten. Vooral door de versnelde sluitingen van verlieslatende winkels, de implementatie van reduceringen van overhead costs en de verlaagde marketing- en reclame-uitgaven naar een normaal niveau na de sterke druk van vorig jaar.” Esprit heeft als doel om de operationele kosten met 1 miljard Hongkongse dollar (exclusief FX-effecten, 123 miljoen euro) in twee jaar te reduceren naar het niveau van boekjaar 2015/2016. Het EBIT (zonder bijzondere posten) kwam uit op 2 miljoen Hongkongse dollar (245.000 euro), tegenover een verlies van 252 miljoen dollar (30,9 miljoen euro) in dezelfde periode vorig jaar.

Esprit zet strategisch plan door in H2 2016

De groep blijft focussen op het Strategische Plan, ook in de tweede helft van boekjaar 2016/2017. Met deze strategie zal de omzet waarschijnlijk nog verder dalen, als gevolg van de sluiting van verlieslatende winkels. Esprit verwacht wel dat het een positief effect heeft op de verbetering van de brutomarges en een verlaging van de operationele kosten.

Voorzitter van Esprit Group, Dr. Raymond Or, laat weten: “Hoewel de operationele omstandigheden wereldwijd zeer uitdagend zijn, blijven we vooruitgang boeken in de meeste gebieden van de groep en dit overtuigt ons ervan dat het Strategisch Plan het concurrentievermogen van Esprit op lange termijn zal herstellen. Wij blijven volledig toegewijd en gericht op de uitvoering van het plan.”

Samenvatting

Omzet 8,32 Hongkong dollar
Nettowinst 61 miljoen Hongkong dollar
Brutowinstmargo 52,5 procent

Beeld: Esprit, Facebook Esprit

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN