• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Esprit zet zijn dalende trend voort in Q1 en neemt corrigerende maatregelen

Esprit zet zijn dalende trend voort in Q1 en neemt corrigerende maatregelen

Door Marjolein Stormezand

29 okt. 2018

Business

Esprit Holdings Limited zet zijn dalende trend in het nieuwe boekjaar voort. Uit het financiële rapport over het eerste kwartaal van 2018/19 blijkt dat de omzetten wederom zijn afgenomen. Het in Hong Kong gevestigde modebedrijf bereidt zich nu voor op verdere ‘corrigerende maatregelen’: een nieuw ‘strategisch plan’ zal op 26 november worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met investeerders.

In de maanden juli tot september bedroeg de omzet van de groep 3,33 miljard Hong Kong dollar (370 miljoen euro); een daling van 16,8 procent in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar. Het bedrijf wijdt de dalende omzet aan de warme temperaturen die de verkoop van de herfstcollecties negatief beïnvloedde.

Esprit benadrukte in het jaarverslag 2017/2018 al dat het bedrijf moet herstructureren. De afgelopen 12 maanden sloot het modebedrijf als onderdeel van die herstructurering 10,6 procent van zijn winkelruimte en verliet het de Australische en Nieuw-Zeelandse markt. Esprit heeft op dit moment 510 winkels wereldwijd. De winkelsluiting leidde niet tot het gewenste resultaat: de omzet uit eigen winkels daalde in het eerste kwartaal met 14,1 procent. De omzet uit de groothandel daalde 15,5 procent en de omzet uit webshops 14,9 procent. Vooral de laatste cijfers zijn opmerkelijk te noemen: veel bedrijven met een dalende winkelverkoop laten nog wel een stijgende verkoop zien in hun online kanalen.

Esprit Q1: omzet daalt 16,8 procent naar 3,33 miljard Hong Kong dollar

De grootste omzetdaling was te zien bij het vrouwensegment, waar de omzet in het eerste kwartaal terugliep met 15,9 procent naar 2,25 miljard Hong kong dollar (250 miljoen euro). Tegelijkertijd daalde het mannensegment met 10,1 procent naar 549 miljoen Hong Kong dollar (61,50 miljoen euro). De omzet uit de categorie lifestyle, waar bodywear, accessoires, schoenen en huishoudelijke artikelen onder vallen, daalde 22,8 procent naar 531 miljoen Hong Kong dollar (59,48 miljoen euro).

In Duitsland, normaal gesproken goed voor de helft van de totale omzet, daalde de kwartaalomzet met 17,2 procent naar 1,69 miljard Hong Kong dollar (189 miljoen euro). De rest van Europa noteerde geen betere cijfers: de omzet daalde in de gehele regio 15,3 procent naar 1,33 miljard Hongkongse dollar (149 miljoen euro). De regio Azië-Stille Oceaan schreef een omzetdaling van 20,8 procent naar 314 miljoen Hong Kong dollar (35,18 miljoen euro). Het terugtrekken uit Australië en Nieuw-Zeeland heeft er niet toe geleid dat de ontwikkelde markten in Azië, zoals China, Hong Kong, Taiwan, Singapore en Maleisië, een groei lieten zien, zoals eerder dit jaar de hoop was.

Esprit heeft wederom aangegeven corrigerende maatregelen te ondernemen om weer rode cijfers te schrijven. Wat deze maatregelen zijn, wordt pas eind november, na de bijeenkomst met de investeerders, publiek gemaakt. Voor nu geeft het bedrijf aan zijn ‘merkidentiteit te willen verscherpen, de klant centraal te stellen, het productaanbod te verbeteren en de verliesgevende delen van het bedrijf te elimineren zodat er een sterke basis voor de toekomst kan worden gebouwd.’

Beeld: Esprit Holdings Limited website

Esprit Holdings Limited
Esprit Q1