De Europese Commissie opent een onderzoek naar de belastingafspraken tussen Nike en de Nederlandse belastingdienst, zo melden onder andere nieuwsbureaus DPA en AFP. De Commissie wil onderzoeken of de Europese regels voor staatssteun zijn geschonden en Nike op deze manier de regels rondom concurrentie gebroken heeft.

Het gaat om de deals van Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV met de Belastingdienst. De Europese verkopen worden geregistreerd in Nederland. Nike betaalt belasting aan de Nederlandse fiscus op basis van deze verkopen. Over de royalty’s betalen de Nederlandse bv’s een flink bedrag aan buitenlandse bedrijven. In het buitenland wordt over deze royalty’s geen belasting betaald.

De deals zijn gemaakt tussen 2006 en 2015. De Commissie meldt dat veel geld op het gebied aan royalty’s wordt betaald, maar de bedrijven waaraan deze betalingen worden gedaan zijn lege holdings. Deze holdings hebben geen werknemers en voeren ook geen economische activiteit uit.

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN