• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Faillissement vernietigd; onderzoek naar doorstart Skooter

Faillissement vernietigd; onderzoek naar doorstart Skooter

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Dat Skooter nooit failliet verklaard had mogen worden, was al eerder bevestigd door de Hoge Raad. Het Gerechtshof in Den Bosch heeft nu het faillissement van de Skooter-winkels nietig verklaard, waardoor een herstart voor Skooter tot de mogelijkheden behoort.

"Concreet betekent dit dat moederconcern HSK herleeft,” laat advocaat Herman Loonstein aan Retailnews weten. “De volgende stap is het onderzoeken van de mogelijkheden, waaronder een herstart van Skooter.”

“We gaan de geleden schade van 3 miljoen euro verhalen op de partij die ons failliet heeft laten verklaren,” zegt bestuurder van Skooter Lex Hes. De schuldeiser heeft volgens de bestuurder gepersisteerd bij het faillissement, ondanks het feit dat de retailer een openstaande rekening had betaald.

“We stonden net op het punt om onze keten flink uit te breiden met meer winkels. We zijn nu vrijgepleit, maar het zal nooit meer worden zoals het was,” zegt Hes. “Bovenal vind ik het verschrikkelijk voor de ruim 100 geweldige medewerkers die hierdoor op straat kwamen te staan. Dat leed is nooit te vergoeden.”

Advocaat Skooter: curatoren leverden wanbeleid

De advocaat twijfelt over de handelingswijze van het faillissement door de curatoren. Volgens hem is er niet gewacht op de uitspraak van de rechtbank, terwijl dat wel had gemoeten. “Zeker voor een faillissement met een vordering van 6.000 euro, waarbij op en rond faillissementsdatum voor 2.000 euro aan betalingen aan crediteuren is gedaan.”

Loonstein: “De curatoren hebben de nieuwe wintercollectie met een verkoopwaarde van 1,3 miljoen euro met kortingen tot 70 procent verkocht. Daarnaast is voor 50.000 euro aan inventaris in een net geopende winkel voor 2.000 euro van de hand gedaan. Andere winkels werden meteen gesloten zonder het vonnis af te wachten.” Volgens de advocaat hebben de curatoren zichzelf een vergoeding van 170.000 euro toebedeeld. Hij wil de curatoren nu aansprakelijk stellen voor wanbeleid.

Skooter werd al eerder onterecht failliet verklaard

Eerder al oordeelde de Hoge Raad dat Skooter ten onrechte failliet verklaard was, omdat bestuurder Lex Hes niet voldoende in de gelegenheid was geweest om zich te verdedigen. Het faillissement van Skooter kwam door een schuldeiser, die het faillissement aangevraagd, omdat HSK, het moederbedrijf van Skooter, een rekening niet had betaald. Hij had de uitnodiging voor de rechtbankzitting namelijk niet ontvangen. Hij vocht het faillissement daarom aan en kreeg uiteindelijk gelijk van de Hoge Raad. Desondanks is de uitspraak 'baanbrekend', zegt de advocaat tegen Retailnews. "Voor het eerst is nu bepaald dat een faillissement kan worden teruggedraaid als een onderneming die bij verstek failliet is verklaard, zijn vorderingen heeft betaald. Dat is uniek."

Skooter is van origine een Friese modeketen - voor meisjes van zes tot en met veertien jaar - met vestigingen in Noord Nederland. Het bedrijf heeft in 2013 het eigen faillissement moeten aanvragen, wat op 6 augustus 2013 is uitgesproken. Hes realiseerde een doorstart met Skooter. Toen het faillissement werd uitgesproken bestond de keten uit twintig vestigingen in onder andere Groningen, Winschoten, Emmen en Heerenveen. De acht filialen die na het faillissement al een doorstart maakten, waaronder het filiaal in Drachten, zijn momenteel gewoon weer open.

Skooter