• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Faillissement voor Cora Kemperman

Faillissement voor Cora Kemperman

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

Damesmodeketen Cora Kemperman is failliet verklaard door de rechtbank in Breda. Dat bevestigt de rechtbank Zeeland-West-Brabant aan FashionUnited.

Marjolein Oonk-Pallandt van Lawwise Advocaten is aangesteld als curator. De leveranciers zijn ook op de hoogte gebracht. Zowel de curator als moederbedrijf Lafalda waren niet bereikbaar voor commentaar.

De keten Cora Kemperman had op het moment van de uitspraak nog 8 winkels in Nederland en België. Eind mei werd de vestiging aan de Leidsestraat in Amsterdam gesloten. Toen werd er nog over ‘opheffingsuitverkoop’ van het Amsterdamse filiaal gesproken op Facebook. “Wij gaan verder in onze andere filialen en online,” liet Cora Kemperman weten. Van een faillissement leek in mei dus nog geen sprake. Momenteel staat er op de website dat het 'wegens technische storing' niet mogelijk is om bestellingen te plaatsen.

De problemen binnen het bedrijf begonnen in 2015, zegt oprichtster Cora Kemperman tegen NRC. Ze ging zelf in 2012 met pensioen, nadat ze het moederbedrijf Lafalda verkocht aan haar nichtje Saskia Kemperman en Brigitte de Wilde. Volgens de oprichtster begonnen de problemen met het bedrijf toen haar nichtje -die verantwoordelijk was voor het ontwerpen van de collecties- een burn-out kreeg. De vervangster kende de typische stijl van het merk niet. Ook wilde die geen contact met de oprichtster, zegt Kemperman.

In een reactie aan FashionUnited laat oprichtster Cora Kemperman weten dat het misging toen haar nichtje Saskia tijdelijk niet werkte. "Ze zijn toen in zee gegaan met externe adviseurs die naar mijn mening niet al te veel afwisten van detailhandel, en zeker niet van mode. De besluiten om de adviezen van deze adviseurs over te nemen, pakten niet altijd even goed uit. Eén van de beslissingen was om de financiële man te ontslaan. Hij werd niet vervangen en toen zijn de schulden zich gaan opstapelen.” Volgens Kemperman was ‘het laatste jaar niet gebeurd als er andere beslissingen waren genomen'.

Op de Facebook laat Saskia Kemperman weten: "Na 21 jaar geen Cora Kemperman meer. Het bedrijf dat staat voor betaalbare designmode die op een verantwoorde manier en met liefde is geproduceerd. De klant die met respect en aandacht wordt behandeld en de fabrieken die een goede en eerlijke prijs krijgen betaald. Biologisch katoen is iets wat voor ons heel vanzelfsprekend was. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een manier van werken die voor ons al 21 jaar meer dan normaal was en die je nu bij veel bedrijven als 'marketing tool' voorbij ziet komen, maar die bij ons recht vanuit het hart kwam." Ze vervolgt: "Bedankt lieve mensen, klanten, leveranciers en medewerkers die al die jaren zich met zoveel passie hebben ingezet. De hoop is dat de filosofie op wat voor manier dan ook een voorbeeld is geweest en zal worden voortgezet door vele anderen......"

Cora Kemperman is failliet verklaard

Cora Kemperman begon haar gelijknamige bedrijf samen met Gloria Kok in 1995. Ze werkte daarvoor sinds 1976 bij Mac & Maggie, een modeketen in de jaren zeventig en tachtig. Toen dat bedrijf in de jaren negentig de inkomsten zag dalen, moest ze vertrekken. Samen met Kok, met wie ze veel had samengewerkt, richtte Kemperman een eigen keten op. Kok en Kemperman openden met eigen geld meteen 3 winkels. De keten werd een begrip in Nederland, mede dankzij de opvallende en wijde damesmode en verantwoordelijk geproduceerde collecties. Vooral vrouwen tussen de 40 en 60 jaar wisten de modewinkels te vinden. Mede-oprichtster Gloria Kok vertrok in 2010 bij het bedrijf en 2 jaar later ging de oprichtster zelf met pensioen.

Recente omzetcijfers zijn er niet, maar toen het bedrijf in 2012 verkocht werd aan de nieuwe eigenaren rapporteerde het bedrijf nog een omzet van ongeveer 10 miljoen euro, aldus Kemperman in de NRC.

Beeld: Cora Kemperman

Cora Kemperman