• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Fashion Factory Outlet had hoge schuld bij verhuurder

Fashion Factory Outlet had hoge schuld bij verhuurder

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Fashion Factory Outlet had ten tijde van het faillissement een schuld van 2,5 miljoen euro aan verhuurder Icon. Dat blijkt uit het faillissementsverslag van curator Laurens Prickartz.

De outletwinkel begon in december 2013 op de eerste etage van winkelcentrum New Babylon in Den Haag. “In het begin was dit een succes en de start was hoopgevend. In 2014 bleek de omzet echter al lager uit te vallen dan begroot,” schrijft Prickartz. “De bezoekersaantallen vielen tegen, mogelijk vanwege de verbouwingen en de locatie.” Uiteindelijk bleek de outlet op de eerste verdieping niet rendabel, wat leidde tot een huurschuld van 2,5 miljoen euro. Dat maakt verhuurder Icon tot de grootste schuldeiser.

In november 2016 werd het huurcontract voor de bovenetage ontbonden en verhuisde Fashion Factory Outlet nog naar de begane grond, waar het 3 kleinere units huurde van Icon. Deze units waren samen goed voor 640 vierkante meter winkeloppervlak, waarbij het modebedrijf verder ging in ‘afgeslankte vorm’. Het nieuwe huurcontract werd echter begin maart eveneens ontbonden, nadat Fashion Factory Outlet op 20 januari faillissement aanvroeg.

Fashion Factory Outlet had huurschuld van 2,5 miljoen euro

Hoewel de start veelbelovend leek, heeft Fashion Factory Outlet al vanaf het begin verliezen gemaakt. Vorig jaar rapporteerde de outlet-formule een verlies van 1,3 miljoen euro, met een omzet van nog geen 18.000 euro, meldt Retailnews. De hoogste omzet was in 2015 met een bedrag van 1 miljoen euro en een verlies van ruim 900.000 euro.

Van een doorstart is geen sprake, meldt de curator. Hij heeft een tijdelijke doorstart wel onderzocht en er waren een aantal geïnteresseerde partijen. Tevens is er overleg geweest met Icon, de verhuurder en de pandhouder. De partijen haakten echter allemaal af. “Een aantal factoren maakte een doorstart en het tijdelijk voortzetten geen reële optie,” meldt Prickartz. Hij wijst hierbij op het ontbreken van een inboedelverzekering en financiële middelen, de beëindigde huur, de pandrechten en rechten van consignatiehouders en de verhouding tussen opbrengst en kosten. De voorraad en inventaris is inmiddels verkocht aan Handelsonderneming H2H voor iets meer dan een halve ton.

Het ontbreken van rendabiliteit zal ook andere retailers uit New Babylon parten spelen. Diverse retailers zijn inmiddels vertrokken uit het winkelcentrum, waaronder Only, Coolcat, Jack & Jones en The Dutch Tailors.

Beeld: Fashion Factory Outlet Facebook en Fashion Factory Outlet website

fashion factory outlet
ffo