Forse groei detailhandel in september

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in september met 4,3 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De verkopen namen toe met 5,1 procent, terwijl de prijzen met 0,8 procent daalden. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.

De maand september telde dit jaar een woensdag meer en een maandag minder dan vorig jaar. Dat pakte goed uit voor de cijfers, omdat op woensdagen doorgaans meer wordt verkocht dan op maandagen. Daarnaast is de stijging te danken aan de forse omzetgroei bij de winkels in non-foodartikelen. Deze categorie steeg met 7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De verkopen groeiden met 7,3 procent en de prijzen lagen 3 procent lager dan vorig jaar.

Opvallend is de omzetstijging van 15,2 procent bij winkels in bovenkleding, die mogelijk samenhangt met het weer. Augustus was relatief warm en september juist koud. Relatief warm weer in de zomervakantie kan een negatief effect hebben op de omzetcijfers, terwijl relatief koud weer positief kan zijn, zo meldt het CBS. Augustus zag dit jaar dan ook een krimp in de omzet.

Ook winkels in woonartikelen en drogisterijen zagen de omzet in september stijgen. Doe-het-zelfzaken, elektronicawinkels en en winkels in huishoudelijke artikelen rapporteerden echter een omzetdaling, maar wel minder dan in de maand daarvoor.

De online omzet groeide in september met 20,2 procent, een grotere stijging dan in augustus. Bij webwinkels steeg de omzet met 15,4 procent ten opzichte van vorig jaar. De online omzet van winkels waarvan online verkoop een nevenactiviteit is, groeide met 27,6 procent.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN