• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Forse winstdaling voor Marks & Spencer in 2016

Forse winstdaling voor Marks & Spencer in 2016

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het Britse Marks & Spencer zag de winst in 2016 drastisch dalen met 71.1 procent. De omzet van de groep steeg echter wel licht met 2.2 procent naar 12,2 miljard euro.

Het bedrijf verkeert al geruime tijd in moeilijke tijden en kondigde daarom vorig jaar al aan terug te trekken uit 10 verliesgevende landen. Ook de filialen in Nederland worden gesloten. Het bedrijf wordt op dit moment geherstructureerd, waar CEO Steve Rowe ook op inhaakt in zijn statement. “Zoals we hadden verwacht, kwam de geplande herstructurering van M&S met kosten en heeft de winst beïnvloedt, maar het bedrijf is nog steeds sterk en we hebben onze netto schuld verminderd.”

Online verkoop Marks & Spencer toegenomen met 4.9 procent.

Groot-Brittannië blijft de grootste markt voor het bedrijf. Het behaalde daar in 2016 een omzet van 10,9 miljard euro dankzij een stijging van 1.3 procent. De internationale omzet van het bedrijf bedroeg 2 miljard vanwege een stijging van 10.7 procent.

Het kleding en home-segment van het bedrijf zag een kleine daling in de omzet van 3.8 procent bij gelijk aantal winkels. Dit komt volgens Marks & Spencer door de strategie om minder items af te prijzen. Deze strategie heeft volgens het bedrijf gewerkt omdat de verkoop van items tegen de hele prijs met 2.7 procent is gestegen.

Online verkoop wordt voor Marks & Spencer ook steeds belangrijker. Het maakt nu 17 procent uit van de totale omzet. De online verkoop is afgelopen jaar met 4.9 procent toegenomen.

In 2017 zal het bedrijf verder gaan met investeren in de markten die wel winstgevend zijn. De Marks & Spencer winkels in Nederland zijn nog steeds open. Wanneer deze zullen sluiten is nog niet bekend.

Beeld: Marks & Spencer Facebook

Marks & Spencer