Front Runner maakt doorstart dankzij mede-oprichter
bezig met laden...
Het failliete Front Runner is overgenomen door Jaap van Treijen, de mede-oprichter van de sneakerketen. Zeker 8 van de 14 winkels kunnen een doorstart maken. Dat blijkt uit het faillissementsverslag.
Van Treijen betaalde 825.000 euro voor het modebedrijf, dat wordt ondergebracht in het nieuwe Front Runner BV. Dat bedrag is opgedeeld in onder meer 415.000 euro voor de voorraden, 95.000 euro voor de inventaris en 90.000 euro voor goodwill. Voorafgaand aan het faillissement had van Trijen al 150.000 euro geïnd als beëindigingsvergoeding voor een huurovereenkomst.
Voor het faillissement werkten er 174 mensen bij Front Runner; na de doorstart kunnen er zo’n 80 personeelsleden in winkels en 20 medewerkers van het hoofdkantoor hun baan behouden. Het is nog niet bekend welke winkels een doorstart maken en welke alsnog zullen sluiten. Met een gedeelte van de verhuurders is al een overeenstemming bereikt over een overname of voortzetting van de huurovereenkomst. Met een aantal verhuurders wordt nog onderhandeld.
Kort na het faillissement hadden zich al 16 geïnteresseerde partijen gemeld voor een overname, meldt de curator Rocco Mulder van Pot Jonker Advocaten in het faillissementsverslag. Uiteindelijk brachten 5 partijen een bod uit op de sneakerketen, waarna de curator met Van Treijen en zijn nieuwe BV in zee is gegaan. Daarbij is afgesproken dat er in totaal 100 medewerkers hun baan kunnen houden. Ook worden alle consumentenverplichtingen zoals garanties, retour- en tegoedbonnen overgenomen.
Mede-oprichter Jaap van Treijen realiseert doorstart Front Runner
Op 24 juni vroeg Front Runner faillissement aan. Als belangrijkste oorzaak wijst het bestuur naar de teruglopende omzet en de toenemende kosten. De sneakerketen zou de laatste jaren verlies hebben geleden. “Omdat de gehele markt met een terugval te maken heeft gehad, hebben sommige concurrenten onder de kostprijs verkocht. Dit heeft er volgens het bestuur toe geleid dat het nog moeilijker is geworden om positieve resultaten te behalen,” schrijft curator Mulder. De omzet liep in de afgelopen jaren af; zo werd er in 2014 nog 16 miljoen omzet gehaald, maar een jaar later was dat een miljoen minder. De omzet in de eerste 5 maanden van het jaar kwam uit op 4,4 miljoen euro. Tegelijkertijd liepen de verliezen op; van 151.000 euro in 2015 naar 1 miljoen in de eerste 5 maanden van 2016.
Een andere oorzaak is de grote diefstal waar Front Runner eind 2015 meer te maken kreeg. Uit het centrale magazijn van Front Runner Nederland BV in Nieuwegein werd er een grote hoeveelheid voorraad gestolen. De afwikkeling daarvan leidde tot een kort geding, waarin Front Runner de leverancier aansprakelijk stelde voor de diefstal. De leverancier moest van de rechter een voorschot van 200.000 euro betalen, maar volgens de sneakerketen ligt de totale schade op 570.000 euro. Er loopt nog een procedure tegen de leverancier om het totale bedrag terug te vorderen. Na de diefstal heeft het zes maanden geduurd voordat de voorraad weer op peil was en de keten de normale winkelverkoop kon hervatten.
Front Runner werd in 1999 opgericht. De keten heeft filialen in onder meer Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Utrecht en Rotterdam.
Bekijk hieronder de winkellocaties van Front Runner voor het faillissement:
Beeld: Front Runner