• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Gemeente Waalwijk geeft definitief geen steun aan Slem

Gemeente Waalwijk geeft definitief geen steun aan Slem

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Slem vreest voor een faillissement nu bekend is dat de gemeente Waalwijk definitief geen financiële steun geeft aan het innovatiecentrum. De gemeente gaat er wel vanuit dat het museum niet zal leiden onder een mogelijk faillissement, meldt Waalwijk Nieuws.

Op financieel vlak gaat het al enige tijd niet goed met Slem, het internationaal innovatie- en trainingsinstituut voor schoenen en andere aan leer gerelateerde industrieën. Het bedrijf heeft momenteel een schuld van 6,7 ton. Hoewel de Waalwijkse gemeenteraad eerst nog was bereid 900.000 euro weg te zetten als steun voor het innovatiecentrum, heeft een meerderheid donderdagavond tegen dat voorstel gestemd. Omdat er “geen draagvlak is om gemeenschapsgeld over te maken aan een stichting die zoveel schulden heeft gemaakt”, wordt geen financiële steun meer geboden.

Slem moet de financiële problemen nu zelf oplossen en vreest voor een faillissement van het educatieprogramma, Slem Educaties genaamd. Hoewel de gemeente heeft verklaard dat het er niet vanuit gaat dat het bijbehorende Nederlands Leder en Schoenen Museum hierin wordt meegetrokken, is Slem zelf hier wel bang voor. In dat geval moet de gehele collectie worden verkocht. “Dat de gemeente overweegt het risico te nemen om met de keuze van het nieuwste ‘reddingsplan’ niet alleen Slem Educatie te laten failleren, maar mogelijk ook het museum, is niet alleen onverantwoord ten aanzien van de collectie, maar ook een mogelijke vernietiging van het dna van Waalwijk en gemeenschapsgeld,” stelt Inge Specht, conservator van het museum.

Kort geleden werd al bekend dat de directie van Slem volledig wordt gewijzigd, te beginnen met het vertrek van oprichter Nicoline van Enter in september. De veranderingen worden volgens het bedrijf doorgevoerd in ‘het kader van bezuinigingen’.

Beeld: SLEM Facebook

Nederlands Leder en Schoenen Museum
SLEM