Inditex realiseert omzet- en winststijging in Q1

Inditex boert opnieuw goed. In de periode van 1 februari tot 31 april 2016 behaalde de Spaanse modegroep een netto-omzet van 4,9 miljard euro. Dat is een omzetstijging van 12 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Tegen constante wisselkoersen zou het zelfs gaan om een stijging van 17 procent. Volgens Inditex is de stijging een gevolg van de solid business performance en de omzetgroei op alle geografische markten bij een gelijkblijvend aantal winkels.

Het bedrijfsresultaat steeg met 6 procent naar 705 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 554 miljoen euro, eveneens een stijging van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden 72 nieuwe winkels geopend in 31 landen, waaronder in Aruba, Nicaragua en Paraguay. Zara, Pull & Bear en Bershka maakten hun debuut in Nicaragua. De winkelteller staat nu op 7085. Met de opening van webshops in onder andere Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Finland en Letland werd ook de online expansie voortgezet. Offline is Inditex nu actief in 90 landen, online in meer dan 30 landen. In de afgelopen 12 maanden kwamen er bij Inditex maar liefst 12.000 banen bij, waarvan 2400 in thuisland Spanje.

In de eerste helft van het tweede kwartaal lijkt Inditex de positieve trend door te zetten. Tussen 1 mei en 13 juni steeg de vergelijkbare omzet met 15 procent.

Het bedrijf Inditex, dat Amancio Ortega in 1975 samen met zijn toenmalige echtgenote Rosalia Mera oprichtte, is eigenaar van acht merken, waaronder Zara, Bershka en Massimo Dutti. Het aanhoudende succes wordt gedreven door de voortdurende vraag naar de trendmerken van Inditex, en dan vooral het merk Zara. Vooral dankzij dit trendmerk zag Inditex de nettowaarde van 36 miljard dollar in 2010 stijgen tot 111 miljard dollar in 2015. Momenteel is het bedrijf iets meer dan 100 miljard dollar waard, zo'n 90 miljard euro. Daarmee voert Inditex de top100 modebedrijven-lijst aan.

Ortega voert ook een lijst aan: hij is de rijkste persoon in de modewereld. In oktober 2015 was Ortega ook heel even de rijkste man ter wereld. De Inditex-oprichter had op dat moment een vermogen van 79 miljard dollar (72,5 miljard euro).

Beeld: Inditex

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN