• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ING en ABN Amro over gevolgen Brexit

ING en ABN Amro over gevolgen Brexit

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Nederlandse economie ondervindt schade van de Brexit. ING Economisch Bureau verlaagt de groeiraming voor 2016 van 2,1 naar 1,8 procent. Volgens het rapport zullen vooral bedrijfssectoren die exporteren naar Groot-Brittannië lijden onder het vertrek van het land uit de Europese Unie. Als Britse consumenten en ondernemers op de rem gaan staan, raakt dat de Nederlandse economie.

Volgens Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland, betekent de Brexit een fikse domper op de feestvreugde, maar géén economische crisis. "Ik wil de economische pijn in perspectief plaatsen: we verwachten geen recessie, maar minder economische en werkgelegenheidsgroei," schrijft zij in het rapport.

De analyse van ABN Amro benadrukt dat vooral exporteurs van kleding, textiel en lederwaren kwetsbaar zijn. “Groothandels in textiel, leder en kleding worden bovengemiddeld geraakt door een vertrek uit de EU, als dat tot gevolg heeft dat de handel met Groot-Brittannië als afzetmarkt wordt belemmerd,” zegt Sonny Duijn, analist van ABN Amro in Z24.

In het algemeen blijft de economische schade volgens beide rapporten beperkt. Verwacht wordt dat de Brexit zal leiden tot een lichte stijging van het aantal faillissementen bij bedrijven die zeer afhankelijk zijn van export naar het land. Het vertrek biedt echter ook kansen: Groot-Brittannië wordt vaak gezien als toegangspoort voor de Europese markt. De kans bestaat dat mondiale spelers nu hun blik verleggen naar Nederland voor hun eerste stappen in Europa.

Een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollogren zei onlangs tegen de NOS dat verschillende Aziatische bedrijven direct na de Brexit hebben aangegeven hun activiteiten in Amsterdam te willen opvoeren. Het gaat volgens de NOS in eerste instantie vooral om bedrijven uit de financiële sector. "Zij willen nu een groot deel van hun activiteiten overhevelen naar Amsterdam om van daaruit het vasteland van Europa te bedienen", aldus de zegsman van de wethouder.

BREXIT