• Home
  • Nieuws
  • Business
  • INretail over het regeerakkoord van Rutte III: “Het machientje gaat weer draaien”

INretail over het regeerakkoord van Rutte III: “Het machientje gaat weer draaien”

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

Aantrekkelijke en levendige winkelgebieden en meer ruimte voor ondernemerschap, dat was het advies van brancheorganisatie INretail voor politiek Den Haag. Dat advies lijkt met het regeerakkoord van kabinet Rutte III ingewilligd.

Hans Boerkamp, Beleidsadviseur Financieel Economische Zaken bij INretail, reageert positief op het akkoord: “De lasten ten aanzien van loondoorbetaling bij ziekte en het ontslagrecht worden aangepast. Deze maatregelen zullen het werkgeverschap zeker verlichten. We hebben er in Den Haag veel over gepraat, het is fijn als je dit terugziet in het regeerakkoord.”

Wetswijzigingen Rutte III

De Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsverplichting Bij Ziekte hield in dat de werkgever twee jaar lang verplicht was de werknemer door te betalen. Dat wordt nu voor het MKB naar een jaar teruggeschroefd. De wet hield veel werkgevers tegen in het aannemen van nieuw personeel terwijl daar vaak wel behoefte aan is. Hans Boerkamp: “We hebben vanuit INretail een onderzoek gedaan waaruit bleek dat er bij werkgevers wél behoefte is aan personeel, maar dat het risico om nieuw personeel aan te nemen vaak te groot is. Terwijl je om te kunnen groeien als ondernemer wel mensen in dienst moet hebben. Een jaar loondoorbetaling is nog steeds erg lang, veel landen om ons heen betalen veel minder lang door, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting.” Aan de nieuwe ontslagregels zitten volgens Boerkamp ook mindere kanten: "Straks heeft de werknemer vanaf dag één recht op een ontslagvergoeding. Daar zullen ondernemers niet blij mee zijn."

Een andere belangrijke wijziging is volgens Boerkamp dat de wet DBA ( Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties ) wordt aangepast. De wet verplichtte de werkgever een overeenkomst met een ZZP’ aan te gaan die getoetst werd door de belastingdienst. Dit had veel rompslomp tot gevolg en ZPP’ers konden vaak niet worden ingehuurd.

Boerkamp verwacht ook dat retailers veel zullen merken van de lastenverlaging: “Huishoudens zullen per maand meer te besteden hebben. Hierdoor gaan zij meer uitgeven, zal er meer omzet gemaakt worden, wordt er meer personeel aangenomen en zo gaat het machientje weer draaien.”

Lees ook: Brancheorganisaties reageren op regeerakkoord Rutte III.

Foto: FashionUnited

INRetail
Kabinet Rutte III
regeerakkoord