• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Leveringsproblemen zitten herstel Nederlandse industrie in de weg

Business

Leveringen haperen onder meer door overbelaste havens en een tekort aan containers. Beeld: Pexels

Leveringsproblemen zitten herstel Nederlandse industrie in de weg

Door Nora Veerman

7 jun. 2021

Na een jaar van krimp groeit de Nederlandse industrie weer. Maar lange levertijden en schaarste aan benodigde materialen zitten het herstel van de industrie in de weg, zo blijkt uit het Vooruitzicht Industrie van ING Economisch Bureau. Intussen blijft het aantal orders groeien.

Nu coronamaatregelen steeds verder wegvallen en de vaccinatiegraad toeneemt, stijgt de vraag naar producten onder zowel consumenten als producenten. Na een krimp van 4,3 procent in 2020 groeit de Nederlandse productie nu weer met 4 procent. “De inkoopmanagersindexen voor nieuwe orders en productieverwachtingen liggen beide op of rond recordniveau,” aldus ING-sectoreconoom Edse Dantuma. “Tegelijkertijd beginnen de leveringsproblemen nu echt hun tol te eisen.”

Zo gooien overbelaste havens - een kwestie die werd verergerd door de Suez-blokkade - en schaarste aan containers roet in het eten. Voor sommige industrietakken levert een gebrek aan hoognodige materialen, zoals chips, plastic en staalsoorten, problemen op. De levertijden van deze materialen blijven oplopen, ziet ING.

Die problemen worden verergerd omdat de vraag naar producten, specifiek coronagerelateerde producten zoals elektronica en sportspullen, nog altijd hoog is. Daarnaast zijn er tekenen van hamstergedrag en willen veel producenten buffervoorraden opbouwen na een jaar waarin duidelijk werd aangetoond hoe kwetsbaar lange, mondiale toeleveringsketens kunnen zijn. Volgens ING kan het afnemen van sommige tekorten nog tot ver in 2022 duren.