• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Liquidatie Sonia Rykiel

Liquidatie Sonia Rykiel

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Een liquidatie voor het noodlijdende Franse modehuis Sonia Rykiel. Dat heeft de Parijse rechtbank van koophandel donderdag besloten, zo meldt het AFP.

Het merk, dat bekend stond om zijn breiwerken en rebelse geest, moet als gevolg van de gerechtelijke vereffening de deuren sluiten. Er kon geen investeerder of koper worden gevonden voor het modehuis dat sinds april onder curatele staat.

Koningin van de Breisels

Rykiel - de ‘koningin van de breisels’ zoals ze bekend stond - opende in mei 1968 haar eerste boetiek aan de linkeroever van Parijs in een tijd van politieke opschudding en studentendemonstraties tegen de gevestigde orde. Haar nonchalante, draagbare ontwerpen en truien met politieke slogans sloegen daarom goed aan en symboliseerden de geest van die tijd.

Ze maakte naam voor zichzelf met de “Poor Boy Sweater” die door filmster Audrey Hepburn gedragen werd, en haar invloed op de Franse mode werd in de jaren zeventig zelfs zo groot dat ze “Coco Rykiel” werd genoemd, naar de beroemde en baanbrekende ontwerpster Coco Chanel.

Rykiel, die twee jaar geleden op 86-jarige leeftijd aan de ziekte van Parkinson overleed, wist ook de kleur zwart tot modekleur te verheffen. “Ik kleed me graag heel eenvoudig – misschien een jasje van zwarte crêpe met een broek van dezelfde stof,” zei ze ooit.

Sonia Rykiel doekt op: liquiditatie leidt tot banenverlies

Ondanks een robuuste Franse luxe modesector, bleek het merk op den duur grote verliezen te lijden. Vorig jaar rapporteerde het bedrijf een verlies van 30 miljoen euro. De helft van de omzet werd in Frankrijk gegenereerd. Er is druk gezocht naar een koper voor het merk. Een aantal investeerders, waaronder de voormalige topman van het Franse merk Balmain, Emmanuel Diemoz, toonden belangstelling, maar de onderhandelingen leidden helaas niet tot een overeenkomst.

Het merk heeft 131 werknemers in dienst, die als gevolg van de gerechtelijke vereffening hun banen zullen verliezen.

De vier boetieks van het merk, en zes andere verkooppunten, worden direct opgedoekt. Een eventuele voortzetting van de merknaam Sonia Rykiel is afhankelijk van een aparte verkoop.

Geschreven door onze Nederlandse correspondent op basis van de informatie van persbureau AFP. Het AFP artikel Sonia Rykiel in liquidatie verscheen donderdag 25 juli op FashionUnited.uk.

Editors note: de titel is na publicatie aangepast. Correct is: liquidatie.

Beeld: Sonia Rykiel Facebook

SONIA RYKIEL