• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • In beeld: highlights Sonia Rykiel

In beeld: highlights Sonia Rykiel

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

De Franse modeontwerpster Sonia Rykiel stond bekend als ‘koningin van de knitwear’. Haar handschrift: speelse damesmode met frisse streepdessins, strikken en applicaties. “Sonia is een van de zeldzame mensen die begrijpt dat mode niet alleen dient om de lusten van ontwerpers te bevredigen, maar ook om vrouwen aan te spreken,” zei Yves Saint Laurent’s weduwnaar en zakenman Pierre Bergé tijdens de uitreiking van de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding aan Rykiel in 2012. “En niet alleen rijke vrouwen, maar actieve vrouwen, alledaagse vrouwen.” Een trip down memory lane.

Terug naar 1970

Een Franse video waarin beelden van een jonge Rykiel en haar salonpresentaties uit de jaren 70 te zien zijn.

Herfst/winter 1997 collectiepresentatie in Parijs

Sonia Rykiel brengt mannenmode voor dames. We zien wijde broeken, geruite stoffen en lange mantels, en een aantal bloemenjurken. De oogmake-up van de modellen zorgt voor een donkere look.

Lente/zomer 2001 modeshow

Op de Parijse catwalk worden meer dan 100 looks gepresenteerd, waaronder badpakken met metalen ringen, de voor het mode-icoon karakteristieke gestreepte gebreide jurken en pakken met opvallende goudkleurige ritsen.

Catwalkpresentatie herfst/winter 2004

De show staat bol van jaren 20 referenties. Modellen dragen Rykiel’s signature accessoire, de baret, zwarte kousen en bont stola’s.

Sonia Rykiel lente/zomercollectie 2007

In de collectie spelen mini-, blouse- en one-shoulder jurken in een monochroom kleurenpalet de hoofdrol. Tijdens de finale komt er kleur op de catwalk: het modellenleger is gehuld in strapless jurkjes in regenboogkleuren, met op het voorpand verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Show herfst/wintercollectie 2007

Voor het najaar van 2007 presenteert Sonia Rykiel grove breisels en gelaagde silhouetten met ruches en geknoopte stoffen. Toch maken de volumineuze bontjassen in eye-catching kleuren, afgezet met contrasterende holografische riemen, de meeste indruk.

Lente/zomer collectie 2008

De show vindt plaats in Espace Ephémère Tuileries, Jardin des Tuileries te Parijs. Sonia Rykiel en dochter Nathalie nemen het applaus in ontvangst tussen modellen in semi-transparante jurken met veertjes met strass-vlinderspelden in hun gekrulde haar. Sonia Rykiel staat ook bekend om haar ‘feel-good’ finales bij catwalkpresentaties, zo schrijft Journalist Nicole Phelps van Vogue Runway. Volgens haar is de lente/zomer 2008 finale ‘de kers op de taart’.

Lente/zomer 2009 collectie & 40-jarig bestaan

In 2008 hield Sonia Rykiel een speciale modeshow ter ere van het 40-jarige bestaan van het modehuis. Opvallend zijn de modellen met enorm grote rode haarbossen, een referentie aan Rykiel’s vuurrode kapsel.

Ook werd het jubileum gevierd met een tentoonstelling in het Musée des Arts Décoratifs.

2009: Sonia Rykiel voor H&M

In dit jaar ging Rykiel ook een samenwerking aan met het Zweedse modebedrijf H&M, waarvoor ze eenmalig een lingerielijn creëerde.

Creatief adviseur Margareta van den Bosch vond het een "magisch moment". "Sonia Rykiel is op-en-top Parisienne en het toonbeeld van chic. Dat is ook de spirit van de Sonia Rykiel voor H&M-collecties. Het was geweldig om samen te werken met een mode-icoon zoals zij. De collecties zijn echt 100 procent Sonia Rykiel en we zijn er erg blij mee.”

Ook ontwierp Rykiel een collectie met knitwear en accessoires voor dames en meisjes voor de Zweedse modeketen. Deze wordt gelanceerd middels een modeshow op internet.

Foto: H&M

Sonia Rykiel richt in 1968 haar gelijknamige modehuis op. Sinds 1995 runt Rykiel’s dochter, Nathalie Rykiel het modehuis. Sonia Rykiel is 86 geworden.

Catwalk beelden Sonia Rykiel. Credit: Catwalkpictures.com
Foto homepage: Sonia Rykiel website screenshot.

In Beeld
SONIA RYKIEL